De vrouw die in het Capitool werd neergeschoten tijdens de bestorming door Trump-aanhangers is aan haar verwondingen overleden, heeft de politie van Washington woensdagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk door wie de vrouw neergeschoten is.

Volg dit verhaal Ontvang meldingen bij belangrijke ontwikkelingen rondom Bestorming Capitool

De politie hield in totaal 43 Trump-aanhangers aan. Dertig personen werden gearresteerd voor het schenden van de avondklok. Dertien personen zijn opgepakt voor onder meer de bestorming van het Capitool, verboden wapenbezit en het mishandelen van agenten.

De politie bevestigde eerder al dat er iemand in het Capitool was neergeschoten. Op beelden die circuleren op sociale media is te zien dat een vrouw wordt neergeschoten in het parlementsgebouw. Ze werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Honderden Trump-demonstranten bestormden woensdag het Capitool, waar het Congres op dat moment samengekomen was om te debatteren over het tellen van de kiesmannen. De definitieve verkiezingsuitslag zou die avond ook vastgesteld worden.

Door de bestorming van het Capitool moest de zitting echter worden uitgesteld. De Trump-demonstranten braken door de barricade voor het Capitool en wisten in het gebouw te komen. De aanwezige Congresleden moesten in veiligheid worden gebracht.

De Nationale Garde werd gemobiliseerd om de lokale politie in Washington te assisteren. Om de onrust te beteugelen heeft de burgemeester van de stad een avondklok ingesteld tot donderdag 6.00 uur (lokale tijd). Ook in de staat Virginia geldt tot zeker donderdagochtend de noodtoestand.

Schot te horen op videobeelden vanuit Capitool
23
Schot te horen op videobeelden vanuit Capitool

Volg de laatste ontwikkelingen bij het Capitool in de VS in ons liveblog.