In dit liveblog hield de redactie van NU.nl je op de hoogte van de bestorming van het Capitool. Het liveblog is momenteel gesloten. Een samenvatting:

  • De bestorming van het Capitool is door de autoriteiten beeïndigd. Er zijn vier doden gevallen en 52 arrestaties verricht.
  • De Nationale Garde assisteerde de lokale politie om de rust te bewaren. Er gold een avondsklok tot 12.00 uur Nederlandse tijd.
  • Het Congres heeft de verkiezingswinst van Joe Biden na een chaotische avond alsnog bevestigd.

Lees hier een volledige tijdlijn van de gebeurtenissen.
donderdag 7 januari om 11:30
Liveblog gesloten
Dit liveblog wordt gesloten en kan bij eventuele nieuwe incidenten weer heropend worden. Voor nu willen we je hartelijk bedanken voor de grote interesse in het liveblog en de gestelde vragen, waarvan er hier een aantal zijn beantwoord. Op de voorpagina kan het laatste nieuws over de bestorming van het Capitool gevolgd worden.
donderdag 7 januari om 10:30
Merkel: 'Jammerlijk dat Trump verkiezingswinst niet wil erkennen'
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag kort gereageerd op de bestorming van het Capitool. Merkel zegt dat de incidenten haar "boos en verdrietig" maakten. "Ik vind het jammer dat president Donald Trump sinds november zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen niet heeft toegegeven." 

Merkel bestempelde de Trump-aanhangers die woensdag de fout ingingen als "geweldplegers". De bondskanselier heeft er vertrouwen in dat Biden binnen twee weken "gewoon" ingezworen wordt als de 46e president van de Verenigde Staten.
donderdag 7 januari om 09:10
Trump belooft ordelijke machtsoverdracht, erkent verkiezingsnederlaag niet
De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag toegezegd dat er op 20 januari een ordelijke machtsoverdracht zal plaatsvinden. Op die dag wordt Joe Biden geïnaugureerd als 46e president van de Verenigde Staten.

"Hoewel ik het volledig oneens ben met de uitkomst van deze verkiezingen, en ik daarin word gesteund door de feiten, zal er een ordentelijke machtsoverdracht plaatsvinden op 20 januari. Ik heb altijd gezegd dat we ons gevecht om ervoor te zorgen dat alleen legale stemmen worden geteld zullen doorzetten. Hoewel dit het einde is van de beste eerste presidentstermijn uit de Amerikaanse geschiedenis, is dit slechts het begin van onze Make America Great Again-strijd", liet Trump weten in een verklaring.

De verklaring werd op Twitter gepubliceerd door een medewerker van de president. Trumps eigen account werd woensdag geblokkeerd door het sociale medium, nadat hij ongefundeerde claims over verkiezingsfraude twitterde in de nasleep van de bestorming van het parlement.
donderdag 7 januari om 09:00
Congres bevestigt Joe Biden als aanstaande president na chaotische avond
Vicepresident en senaatsvoorzitter Mike Pence heeft Joe Biden en Kamala Harris in de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) formeel bevestigd als de volgende president en vicepresident van de Verenigde Staten. Het tellen van de kiesmannen liep uren vertraging op door de bestorming van het parlementsgebouw door Trump-aanhangers en bezwaren tegen de uitslagen in twee staten.

Normaal gesproken is de telling slechts een formaliteit, maar een aantal Republikeinse parlementariërs diende bezwaren in tegen de uitslagen in de swingstaten Arizona en Pennsylvania. Hoewel deze pogingen bij voorbaat gedoemd waren tot falen, veroorzaakten ze wel de nodige vertraging.

Pence zei eerder al dat hij de president niet zou helpen bij diens poging de verkiezingsuitslag door het Congres te laten saboteren. De vicepresident sprak als voorzitter van de Senaat de einduitslag uit in het Congres. Biden won 306 kiesmannen, Trump kreeg er 232.

Uiteindelijk steunden minder Republikeinse senatoren en Huis-leden de twee bezwaren dan vooraf werd verwacht. Een deel van hen zag af van de plannen na de bestorming van het parlement. Een bezwaar tegen de uitslag in de staat Wisconsin werd door geen enkele senator gesteund en werd daardoor niet in behandeling genomen.
donderdag 7 januari om 07:58
'Plaatsvervangend veiligheidsadviseur vertrekt'
Plaatsvervangend veiligheidsadviseur Matt Pottinger heeft vanwege de bestorming van het Capitool zijn functie neergelegd, melden diverse Amerikaanse media. Hij is niet de eerste die het Witte Huis verlaat vanwege de onlusten in Washington. Eerder vertrokken twee belangrijke medewerkers van first lady Melania Trump. Bronnen melden dat ook veiligheidsadviseur Robert O'Brien, de baas van Pottinger, overweegt te vertrekken.
donderdag 7 januari om 07:52
Ook Huis van Afgevaardigden verwerpt bezwaar tegen uitslag Pennsylvania
De leden van het Huis van Afgevaardigden hebben zojuist het bezwaar tegen de verkiezingsuitslag in Pennsylvania verworpen, nadat de Senaat dat al eerder deed. Een bezwaar over de verkiezingsuitslag in Arizona werd al eerder door het Congres afgewezen. Democraat Joe Biden won de presidentsverkiezingen in beide staten.
donderdag 7 januari om 06:25
Pro-Trump-demonstranten bestormden woensdag rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) het Capitool in de Verenigde Staten. Daarbij zijn in totaal vier personen overleden. Een van de slachtoffers, een vrouw, werd neergeschoten.
Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington
Capitool bestormd door Trump-fans: zo ging het mis in Washington
donderdag 7 januari om 06:19
Senaat verwerpt bezwaar Pennsylvania
De Senaat verwerpt het bezwaar tegen de bevestiging van de verkiezingsuitslag in Pennsylvania. Slechts 7 leden steunden het bezwaar; 92 anderen stemden tegen. Mitch McConnell, de Republikeinse leider in de Senaat, zegt geen bezwaren meer te verwachten. In het Huis van Afgevaardigden wordt nog gedebatteerd.
donderdag 7 januari om 06:06
Veertien agenten gewond geraakt
De politie meldt dat bij de bestorming van het Capitool veertien agenten gewond zijn geraakt. Twee van hen liggen nog in het ziekenhuis. Het is niet duidelijk wat voor verwondingen zij hebben opgelopen. (Foto: ANP)
donderdag 7 januari om 05:32
'Bestorming Capitool was de pot van woede die overstroomde'
Hoe heeft het woensdagavond zo fout kunnen gaan in de VS? In de Dit wordt het nieuws-podcast analyseert Amerikadeskundige Diederik Brink deze opmerkelijke gebeurtenis in gesprek met presentator Carné van den Brink.
donderdag 7 januari om 05:16
Bezwaar aangetekend door Pennsylvania: formele uitslag laat nog langer op zich wachten
Pennsylvania maakt bezwaar tegen de verkiezingsuitslag. De komende twee uur zal er weer worden gedebatteerd. Hiermee komt er voorlopig nog geen einde aan de onrustige avond in het Amerikaanse Congres. Na het eerdere (verworpen) bezwaar door Arizona en de bestorming van het Capitool loopt het tellen opnieuw vertraging op.
donderdag 7 januari om 03:50
Senaat verwerpt bezwaren tegen uitslag Arizona
Het is Trump-loyalisten niet gelukt om de uitslag in de Amerikaanse staat Arizona ongeldig te laten verklaren. Met 93 tegen 6 Senatoren werd het bezwaar donderdag om 4.30 uur Nederlandse tijd verworpen.

Veel Senatoren besloten al geen bezwaar meer te maken na de bestorming van het Capitool woensdag. Onder anderen Kelly Loeffler, die eerder op woensdag haar zetel in Georgia verloor, en Jake Lankford gaven hun verzet op.
donderdag 7 januari om 02:45
'Kabinetsleden overwegen afzetting Trump'
Enkele ministers van het kabinet van Trump overwegen om het 25e amendement in te zetten om Trump af te zetten, meldt CNN op basis van Republikeinse bronnen. Het zou nog om verkennende gesprekken gaan. Voor de afzetting is een meerderheid van de ministers nodig. Het kabinet moet dat vervolgens aan het Congres laten weten.

Volgens bronnen zijn al enkele Republikeinse senatoren ingelicht over de discussie die momenteel gaande zou zijn. Als Trump wordt afgezet, zal vicepresident Mike Pence zijn taken overnemen als waarnemend president. Het 25e amendement kan worden ingezet als een zittende president niet meer in staat wordt geacht zijn of haar taken uit te voeren.

Tot voor kort was dat ondenkbaar, maar inmiddels staan Pence en Trump lijnrecht tegenover elkaar nadat de vicepresident weigerde om het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het Congres te saboteren, zoals Trump van hem vroeg.
donderdag 7 januari om 02:06
New York stuurt duizend leden van Nationale Garde naar Washington
Gouverneur Andrew Cuomo van New York stuurt duizend leden van de Nationale Garde naar Washington, "om een vreedzame machtsoverdracht te ondersteunen en te vergemakkelijken". De troepen zullen maximaal twee weken worden ingezet in de hoofdstad. Volgens Cuomo had Washington zelf om versterking gevraagd, zo laat hij weten aan CNN.
donderdag 7 januari om 01:44
Debat na urenlange vertraging weer hervat
Ondertussen is het debat weer hervat waar het was gebleven voor de bestorming plaatsvond. Het gaat over de bezwaren die sommige Republikeinen hebben ingediend tegen de verkiezingsuitslag. Verschillende politici die van plan waren om bezwaar te maken tegen de verkiezingsuitslag, hebben besloten daarvan af te zien vanwege de ongeregeldheden. Onder anderen Kelly Loeffler, die eerder op de dag haar zetel in Georgia verloor, belooft de uitslag te certificeren.

Mogelijk begint het tellen van de kiesmannen snel en wordt Joe Biden op korte termijn officieel tot de volgende president van de Verenigde Staten uitgeroepen door het Congres.
donderdag 7 januari om 01:35
Trump geblokkeerd door Facebook
In navolging van Twitter heeft ook Facebook de Amerikaanse president Donald Trump geblokkeerd omdat hij de regels van het platform heeft overtreden. In de komende 24 uur kan Trump geen berichten meer plaatsen. Twitter blokkeerde de president eerder op de avond voor twaalf uur. Trump riskeert een permanente ban bij toekomstige overtredingen.
donderdag 7 januari om 01:23
'Trump weigerde de Nationale Garde te mobiliseren'
Een verslaggever van The New York Times schrijft op Twitter dat Trump meermaals weigerde de Nationale Garde te mobiliseren. Uiteindelijk nam vicepresident Mike Pence de beslissing en kreeg de lokale politie hulp bij het verdrijven van de relschoppers. Het is ongebruikelijk dat een vicepresident die beslissing neemt.
donderdag 7 januari om 01:08
Pence opent vergadering in Senaat, telling mogelijk snel hervat
Vicepresident Mike Pence heeft zojuist de vergadering weer geopend in de Senaat. De telling van de kiesmannen kan mogelijk snel gaan beginnen. Pence keurt het geweld van woensdag af en zegt dat de bestormers niet hebben gewonnen en dat geweld ook nooit zal zegevieren. Hij eindigt zijn betoog met: "Laten we nu aan het werk gaan." Daarop volgde applaus in de Senaat.

De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, zegt dat de regering zich niet zal laten intimideren. "We zullen onze taken uitvoeren onder de constitutie en voor onze natie. En dat doen we vanavond. We gaan de boodschap van de Amerikaanse stemmer uitvoeren. Dat doen we al vier eeuwen, onder elke omstandigheid, ook tijdens een oorlog en een burgeroorlog. Het is het klokwerk van onze democratie."

"We zijn nooit afgeschrikt in het verleden (om onze taak uit te voeren, red.) en dat zullen we ook niet nu laten gebeuren", aldus McConnell, die vervolgt de uitslag woensdagavond te certificeren.

Chuck Schumer, de Democratische leider in de Senaat, noemt woensdagavond "een vlek" in de Amerikaanse geschiedenis. "Eentje die we niet snel zullen vergeten." Schumer eist dat de verantwoordelijken voor de bestorming worden vervolgd. Volgens hem zijn de ongeregeldheden veroorzaakt door de president, die zijn aanhangers continu complottheorieën vertelt. "Dit zou nooit zijn gebeurd zonder Trump."
donderdag 7 januari om 01:07
Obama: 'Bestorming mocht niet als verrassing komen'
De Democratische oud-president Barack Obama zegt in een verklaring dat we de gebeurtenissen van woensdag al lange tijd konden zien aankomen. "Al twee maanden weigeren politici en zekere media de aanhangers (van de Republikeinen, red.) de waarheid te vertellen. Hun fantasie begon steeds verder en verder van de realiteit af te staan. Daar hebben we nu de consequenties van gezien."

"Vandaag gaat de geschiedenisboeken in als een moment van schaamte voor ons land", aldus Obama. De oud-president houdt Trump medeverantwoordelijk voor de gebeurtenissen.
donderdag 7 januari om 00:44
De stafchef van first lady Melania Trump, Stephanie Grisham, heeft zojuist per direct haar ontslag aangeboden vanwege het geweld bij het Capitool.
donderdag 7 januari om 00:32
Pence nooit geëvacueerd uit Capitool
Vicepresident Mike Pence is teruggekeerd naar de Senaat. Volgens zijn woordvoerder heeft Pence nooit het Capitool verlaten en hield hij de hele tijd contact met de Congresleiders. Het Congres wil vannacht (Nederlandse tijd) nog de verkiezingsuitslag formaliseren.
donderdag 7 januari om 00:24
De hele avond hebben we vragen van jullie gekregen over de bestorming van het Capitool. We kregen bijvoorbeeld de vraag of Trump hierdoor kan worden afgezet volgens het 25e amendement of kan worden vervolgd voor opruiing. Mijn collega Matthijs le Loux beantwoordt die vraag (en meer) in dit artikel.
donderdag 7 januari om 00:22
Oproerpolitie verjaagt relschopper vanaf trappen van Capitool
Oproerpolitie verjaagt relschopper vanaf trappen van Capitool
woensdag 6 januari om 23:59
Volgens MSNBC hervat het Congres om 2.00 uur (Nederlandse tijd) de telling van de kiesmannen.
woensdag 6 januari om 23:52
De oproerpolitie is massaal aanwezig buiten het Capitool. Het is inmiddels donker geworden. (Foto: ANP)
woensdag 6 januari om 23:42
Op livebeelden van verschillende media is te horen hoe verschillende verslaggevers worden belaagd door Trump-aanhangers. Het is nog steeds onrustig buiten het Capitool. De avondklok die werd ingesteld door de burgemeester is inmiddels ingegaan.
woensdag 6 januari om 23:29
Pelosi wil vanavond nog terug naar Capitool
Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi wil woensdagavond nog terug naar het Capitool. Haar schoonzoon en Amerikacorrespondent Michiel Vos heeft dat zojuist gezegd op NPO Radio 1. Kort daarna volgde een officiële verklaring van haar kantoor.

Volgens Vos hoeft dat niet te betekenen dat de zitting kan worden hervat, maar heeft het een symbolische waarde. "De terugkeer betekent dat ze willen laten merken dat ze zich niet laten wegtreiteren, maar ze gaan denk ik symbolisch terug naar het Capitool om te laten zien dat ze weer terug zijn."

Vos zegt dat zijn schoonmoeder inmiddels op een veilige locatie is ondergebracht. Pelosi moest worden geëvacueerd nadat het de Trump-aanhangers was gelukt om het Capitool binnen te treden.

Het is nog niet bekend of de telling van de kiesmannen in de Senaat wordt hervat woensdagavond. De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell pleitte hier eerder voor.
woensdag 6 januari om 23:21
Niet president Trump, maar vicepresident Mike Pence zou de Nationale Garde hebben opgeroepen in Washington, meldt The New York Times.
woensdag 6 januari om 23:14
Sociale media verwijderen Trump-video
Facebook en YouTube hebben een video van Donald Trump, waarin hij opnieuw zegt dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen en dat de bestorming daar een logisch gevolg van is, verwijderd. In diezelfde video roept hij de bestormers ook op om naar huis te gaan.

Volgens Guy Rosen, vicepresident voor integriteit bij Facebook, draagt de video juist bij aan het geweld dat plaatsvindt bij het parlementsgebouw. Twitter verbood het retweeten van de video al, omdat deze mogelijk geweld kan uitlokken. Later ging het sociale medium over tot verwijdering van de laatste tweets van de president.
woensdag 6 januari om 23:07
De Republikeinse leider in de Senaat, Mitch McConnell, wil de telling van de stemformulieren van het kiescollege woensdag nog afronden. Door de bestorming werd die onderbroken. Woensdag zou de winst van Biden officieel in de Senaat worden bevestigd door vicepresident Mike Pence.
woensdag 6 januari om 23:06
Volgens verschillende media, waaronder The Washington Post, is de vrouw die eerder op de avond werd neergeschoten in het Capitool overleden.
woensdag 6 januari om 22:52
Trump-aanhangers vallen journalisten aan bij Capitool
Trump-aanhangers vallen journalisten aan bij Capitool
woensdag 6 januari om 22:50
Tot dusver zijn dertien mensen in de omgeving van het Capitool gearresteerd, laat hoofd van de lokale politie Robert Contee weten aan CNN. Volgens Contee zijn de aangehouden mensen geen inwoners van Washington, maar mensen van buiten de staat.
woensdag 6 januari om 22:31
De oproerpolitie is begonnen met het leegvegen van de omgeving van het Capitool. Op livebeelden is te zien hoe agenten in rijen optrekken en mensen dwingen het gebied te verlaten. Regelmatig zijn ontploffingen te horen, waarschijnlijk van flitsgranaten.