De Democraat Raphael Warnock heeft met een kleine meerderheid ten opzichte van de huidige Republikeinse senator Kelly Loeffler de senaatszetel in Georgia gewonnen. Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder AP en CNN.

Volgens de projecties kan Loeffler haar achterstand niet meer inhalen en wint Warnock (51) de cruciale senaatszetel voor de Democraten. Loeffler was pas sinds begin 2020 senator van de zuidelijke staat.

Warnock gaat de geschiedenisboeken in als de eerste zwarte senator van Georgia. Hij is bovendien de eerste Democratische senator in de staat in ruim twintig jaar.

De verkiezingsuitslag van de tweede te verdelen zetel voor de Senaat is nog spannend. De Democratische uitdager Jon Ossoff (50,1 procent) staat met zo'n negenduizend stemmen voor op de Republikein David Perdue (49,9 procent). Er moeten vooral nog stemmen worden geteld in stedelijke gebieden, waar een Democratisch voordeel wordt verwacht.

De winnaar van die zetel geeft de doorslag wie het voor het zeggen krijgt in de Senaat in Washington. Bij een overwinning van Perdue houden de Republikeinen hun meerderheid en kunnen ze het beleid van aankomend president Joe Biden flink tegenwerken. Bij een zege van Ossoff hebben de Democraten zowel de meerderheid in het lager- als het hogerhuis.

Het tellen is volgens Brad Raffensperger, de minister van Binnenlandse Zaken van de staat Georgia, nu tijdelijk gestaakt. Woensdagochtend (lokale tijd) gaat het tellen verder. De einduitslag wordt om 21.00 uur (Nederlandse tijd) verwacht.

Biden won bij de presidentsverkiezingen van 4 november ook in Georgia. Hij was daarmee de eerste Democraat die dat voor elkaar kreeg sinds Bill Clinton in 1992.

Warnock over senaatszetel: 'Stop met politieke spelletjes'
96
Warnock over senaatszetel: 'Stop met politieke spelletjes'