Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag een rechtszaak aangespannen om de verkiezingsresultaten in de staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Eerder probeerde Trump tevergeefs al de uitslag te veranderen middels twee hertellingen.

Het team van Trump zegt te beschikken over getuigen die onder ede over fraude hebben verklaard. Zij zouden kunnen bewijzen dat er tienduizenden illegale stemmen zijn meegeteld en dat waarnemers zijn geweigerd tijdens het tellen.

Twee eerdere hertellingen in Georgia veranderden de uitslag niet: Trumps rivaal Joe Biden bleef de winnaar. De rechtszaak is een nieuwe poging van de zittende president om zijn verkiezingsnederlaag ongedaan te maken. Biden kreeg in Georgia ongeveer dertienduizend meer stemmen dan Trump.

De uitslag in Georgia maakt overigens weinig uit voor het eindresultaat. De staat is goed voor zestien kiesmannen. Mocht Trump bij de rechter toch gelijk krijgen en bij een nieuwe stembusgang winnen, komt hij op 248 kiesmannen. Voor verkiezingswinst zijn er 270 vereist. Biden won bij de verkiezingen 306 kiesmannen.

Het Trump-kamp heeft in de Verenigde Staten tientallen rechtszaken aangespannen om de uitslag van de verkiezingen van 3 november te veranderen. Bijna al die rechtszaken zijn tot nu toe verloren door de president. Vrijdag verloor hij nog zaken in de staten Michigan en Nevada.