De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdagochtend (Nederlandse tijd) in een videoboodschap geaccepteerd dat hij geen tweede termijn krijgt als president van de Verenigde Staten. Dat is voor het eerst; sinds de uitslag in november riep Trump dat zijn concurrent Joe Biden gewonnen had dankzij fraude, al kwam de zittend president nooit met bewijs.

Trump erkent niet zijn verkiezingsnederlaag, maar bevestigt dat er een nieuwe regering wordt gevormd. Daarbij noemt hij overigens niet de naam van president elect Biden.

De zittend president gaat in zijn video ook in op de tientallen rechtszaken die zijn campagneteam had aangespannen tegen de verkiezingsuitslag. Volgens Trump verifieerde de rechtsgangen de "integriteit van de stembusgang" en deed hij alleen zijn plicht om "de democratie te beschermen".

Tot dusver claimde Trump dat er sprake was van verkiezingsfraude en zag hij zichzelf daarom genoodzaakt rechtszaken aan te spannen, terwijl hij nooit bewijs leverde. Hoewel Trump vindt dat verkiezingswetten aangepast moeten worden, legt hij zich neer bij de beslissing van het Amerikaanse Congres om Biden tot winnaar van de verkiezingen uit te roepen.

"Mijn focus is nu om een vreedzame en soepele machtsoverdracht mogelijk te maken", zei Trump over het aantreden van een nieuwe regering op 20 januari. "Nu is het tijd voor herstel en verzoening." De president verwees naar de schade die de coronapandemie veroorzaakt heeft en die volgens hem alleen gerepareerd kan worden door samen te werken.

"Ik weet dat jullie teleurgesteld zijn", zegt de president tegen zijn achterban, "maar ons fantastische avontuur is pas net begonnen". Waar hij hier precies aan refereert, is niet duidelijk.

Trump maakt ommezwaai: 'Capitool-bestormers zullen gestraft worden'

In de video veroordeelt hij ook de "gruwelijke aanval" van woensdag op het Capitool. "Net zoals alle Amerikanen ben ik geschokt door het geweld, de wetteloosheid en de chaos. De Verenigde Staten moeten een natie van rechtsorde zijn." Volgens Trump hebben de geweldplegers "de zetel van de Amerikaanse democratie vervuild".

De uitspraken van Trump zijn een behoorlijke ommezwaai ten opzichte van ruim een dag eerder. Toen vertelde hij, ook in een videoboodschap, dat zijn aanhangers die het Capitool bestormden "speciaal" waren en dat de VS van hen hield. De president vroeg hen in diezelfde boodschap het gebouw te verlaten.

De video van Trump is op Twitter geplaatst en is daarmee zijn eerste bericht op het platform sinds hij voor twaalf uur geschorst werd. Dit deed het platform wegens drie berichten die als opruiend werden gezien, in verband met de "ongekende en aanhoudend gewelddadige situatie in Washington".

Trump legt zich neer bij naderend einde presidentschap
161
Trump legt zich neer bij naderend einde presidentschap

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat Trump zijn verkiezingsnederlaag eindelijk erkent. Dat is te stellig. Trump heeft niet gezegd dat hij de verkiezingen verloren heeft, maar legt zich wel neer bij de verkiezingsnederlaag.