De machtsoverdracht in de Verenigde Staten aan de nieuwe regering van de president elect Joe Biden kan officieel beginnen. Biden heeft een brief van de overheidsinstantie General Service Administration (GSA) gekregen; het bestaan daarvan is erkend door president Donald Trump. De vele rechtszaken van Trump tegen de verkiezingsuitslag in diverse Amerikaanse staten gaan echter nog door.

Die federale overheidsdienst onder leiding van de door Trump aangestelde Emily Murphy weigerde tot voor kort nog Bidens verkiezingszege te erkennen, waardoor de Democraat nog geen toegang had tot federale overheidsmiddelen.

"Ik neem deze rol serieus en, vanwege recente ontwikkelingen rondom rechtszaken en de certificering van de verkiezingsuitslagen, stuur ik u vandaag deze brief om deze middelen en diensten aan u beschikbaar te stellen", schrijft Murphy aan Biden. Eerder stelde de ambtenaar dat zij eerst "verzekerd" wilde zijn van Bidens verkiezingszege voordat ze groen licht zou geven voor de machtsoverdracht.

Het akkoord van de GSA voor de machtsoverdracht is van groot praktisch belang voor Biden. Die dienst moet het team van de verkiezingswinnaar toegang geven tot zaken als kantoorruimte, apparatuur en geld om salarissen te kunnen betalen. Daar zijn miljoenen dollars mee gemoeid.

Bidens overgangsteam noemt het besluit van de GSA een cruciale gebeurtenis voor een goede en vreedzame machtsoverdracht. Het team zegt dat het snel ontmoetingen over de corona-epidemie en de nationale veiligheid tussen de aankomende president en federale overheidsfunctionarissen inplant. Tot dusver moest Biden het vooral doen met onofficiële briefings en had hij geen toegang tot relevante geheime informatie. Biden wordt op 20 januari ingezworen als 46e president van de Verenigde Staten.

Trump: 'GSA moet doen wat er gedaan moet worden'

In een tweet steunt Trump de beslissing van de GSA om "te doen wat er gedaan moet worden inzake de eerste protocollen". Hij zegt ook dat hij zijn eigen team hetzelfde zal laten doen. De tweet lijkt een eerste openlijk signaal dat Trump zijn verkiezingsnederlaag erkent.

Wel benadrukt Trump in zijn bericht dat hij zal doorgaan met zijn juridische strijd tegen zijn verkiezingsnederlaag. In een tweet enkele uren later vraagt Trump zich af wat het voorbereidende werk dat de GSA start met de Democraten te maken heeft met zijn strijd tegen "de corruptste verkiezingen in de Amerikaanse geschiedenis". "We gaan op volle kracht vooruit. Ik zal nooit zwichten voor valse stembiljetten."

Volgens Trump en zijn bondgenoten is er op grote schaal fraude gepleegd bij de verkiezingen van begin deze maand, maar voor die bewering is tot dusver geen enkel bewijs.

Voorafgaand aan de verkiezingen weigerde Trump desgevraagd meerdere malen te garanderen dat hij bij verlies aan een vreedzame machtsoverdracht zou meewerken. In de afgelopen weken werd daar ook in regeringskringen twijfel over gezaaid, bijvoorbeeld door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die grappend leek te zinspelen op een tweede termijn voor Trump.

GSA-hoofd Murphy: 'Niet onder druk gezet'

De GSA is een op papier neutrale organisatie, die de nieuwe president in de twee maanden voor de installatie moet helpen alvast belangrijke functies binnen de regering in te vullen. Op deze manier kan een president direct na de inauguratie goed van start gaan.

GSA-hoofd Murphy kreeg de laatste tijd veel kritiek over zich heen omdat ze de uitslag niet erkende. "Mijn beslissing is niet genomen op basis van angst of vriendjespolitiek", schrijft Murphy in haar brief. Ze voegt eraan toe dat ze niet onder druk is gezet door het Witte Huis en dat ze de beslissing om de machtsoverdracht te laten beginnen helemaal zelf heeft genomen.