Een federale rechter in de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft zaterdag een rechtszaak verworpen die het campagneteam van president Donald Trump recentelijk had aangespannen om de verkiezingsuitslag in hun voordeel te beïnvloeden. Trumps advocaten beweren dat er sprake is van wijdverbreide stemfraude, maar hiervoor is volgens rechter Matthew Brann onvoldoende bewijs geleverd.

Vanwege de onsamenhangende juridische beschuldigingen noemt de rechter de zaak een monster van Frankenstein. Op basis van het aangeleverde bewijs is er volgens hem onvoldoende reden om aan te nemen dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen van 3 november.

De advocaten van de president gaan in hoger beroep. Met de rechtszaak hoopte Trumps campagneteam de staatskiescommissie ervan te weerhouden Biden definitief als winnaar in de staat uit te roepen.

De rechtszaak is een van de tientallen zaken die Trump en zijn Republikeinse bondgenoten in de nasleep van de verkiezingen hebben aangespannen. De Republikeinen hebben hun beweringen over wijdverbreide en gecoördineerde verkiezingsfraude niet met bewijs gestaafd.

Deze rechtszaken willen nog niet erg vlotten. Trumps advocaat Rudy Giuliani maakte donderdag bekend een rechtszaak in Michigan af te blazen.

Trump wil opnieuw een hertelling in Georgia

Een andere strategie van het Republikeinse kamp is het ongeldig laten verklaren van uitslagen en het aanvragen van hertellingen. Ook die strategie lijkt Trump vooralsnog niet vooruit te helpen. Zo bleek donderdag na een hertelling in de Amerikaanse staat Georgia dat Biden daar toch de winnaar is.

Hoewel de hertelling in Georgia het verschil tussen Biden en de huidige Amerikaanse president iets verkleinde (van ongeveer 14.000 naar 12.284 stemmen), maakte dit voor het eindresultaat geen verschil. Zijn advocaten nemen hier geen genoegen mee en lieten zaterdag weten nogmaals een hertelling te hebben aangevraagd.

De president heeft nog tot volgende week dinsdag de tijd om een ​​nieuwe hertelling aan te vragen. Hij kan dit doen, omdat het verschil tussen de kandidaten in Georgia kleiner dan 0,5 procentpunt is. De hertelling wordt betaald door de Amerikaanse belastingbetaler, meldt CNN.

Bondgenoten van Trump zeggen tegen verschillende Amerikaanse media, waaronder AP, dat de president niet de verkiezingsuitslag wil veranderen. Volgens hen wil Trump zijn achterban gemotiveerd houden en opzwepen, zodat die hem zal steunen bij zijn volgende project.