De Amerikaanse president Trump heeft Chris Krebs, de hoogste cyberveiligheidsfunctionaris van het land, woensdag ontslagen via Twitter. Trump neemt het Krebs kwalijk dat hij zegt dat er geen sprake was van fraude tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Trump beweert dat die fraude er wel is, maar daar is nog steeds geen enkel bewijs voor.

Krebs was het hoofd van het CISA, het agentschap voor cyberveiligheid en infrastructuurveiligheid van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security). Daar had hij als taak om het verkiezingsproces te beschermen tegen inmenging door hackers.

Het hoofd cybersecurity haalde vorige week de woede van Trump op de hals door diens beschuldigingen van verkiezingsfraude te ontkennen. "De presidentsverkiezingen van 3 november waren de veiligste in de geschiedenis van de Verenigde Staten", zei Krebs toen. "Er is geen bewijs dat er stemmen onterecht zijn geteld."

Krebs zei vorige week al tegen onder meer persbureau Reuters dat hij verwachtte te worden ontslagen vanwege het ontkennen van verkiezingsfraude.

Via Twitter liet de Amerikaanse president weten dat de verklaring van Krebs over de verkiezingen onjuist is en dat hij daarom besloten heeft om hem te ontslaan. Volgens Trump waren er "massale ongeregeldheden" en was er sprake van fraude. Zo stemden er volgens hem dode mensen en zouden waarnemers geen toegang hebben gehad tot stembureaus. De president leverde hier geen bewijs voor.

Twitter plaatste een waarschuwing bij de tweets van de president dat deze ongegrond zijn.

Krebs liet op zijn beurt via zijn Twitter-account weten dat hij vereerd was om het land te hebben gediend. "We hebben gedaan wat juist was", aldus Krebs.

Rechtszaken van Trump willen niet vlotten

Trump heeft dinsdag nog een rechtszaak verloren tegen de Amerikaanse staat Pennsylvania die hij aanspande wegens vermeende verkiezingsfraude.

Sinds de verkiezingsdag hebben het team van Trump en bondgenoten binnen de Republikeinse partij ruim twintig rechtszaken verloren vanwege een gebrek aan bewijs voor fraude, waaronder nog vier federale rechtszaken in Georgia, Michigan, Wisconsin en Pennsylvania.