Brad Raffensperger, de staatssecretaris van de Amerikaanse staat Georgia, zegt maandag dat zijn Republikeinse partijgenoten hem in toenemende mate onder druk zetten om hem ertoe te bewegen de integriteit van de afgelopen presidentsverkiezingen in twijfel te trekken, meldt The Washington Post.

Raffensperger is de eindverantwoordelijke voor de verkiezingen in Georgia en zou door onder anderen Republikeinse senator Lindsey Graham gevraagd zijn om na te gaan of briefstemmen mogelijk ongeldig kunnen worden verklaard.

De zuidelijke staat Georgia, die meestal trouw voor de Republikeinen stemt, ging in de afgelopen verkiezingen naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen. In verscheidene staten waar Biden heeft gewonnen, proberen Republikeinen de ongefundeerde beschuldigingen van president Donald Trump over verkiezingsfraude hard te maken, in de hoop zo nog iets te veranderen aan de uitslag.

Daarbij richten de bondgenoten van Trump zich met name op het stemmen per post, waar een recordhoeveelheid Amerikaanse kiezers dit jaar voor koos in verband met de coronavirus. Vooral Democratische kiezers hebben hun stem per post uitgebracht.

Rechters wijzen hoger beroep hertelling Michigan af
Rechters wijzen hoger beroep hertelling Michigan af

Raffensperger kreeg telefonische doodsbedreigingen

Senator Graham, die tevens voorzitter is van de senaatscommissie voor Juridische Zaken, zou Raffensperger hebben gevraagd of partijdigheid stembureaumedewerkers ertoe kan hebben aangezet briefstembiljetten waarbij de handtekeningen niet klopten te accepteren. Ook vertelt Raffensperger dat Graham hem vroeg of hij de bevoegdheid heeft om alle briefstemmen ongeldig te verklaren in districten met een relatief hoog percentage afwijkende handtekeningen.

Raffensperger zegt dat hij versteld stond van Grahams suggestie om zonder tussenkomst van de rechter te zoeken naar manieren om legaal uitgebrachte stemmen ongeldig te verklaren. "Het leek er erg op dat hij dat wilde gaan doen", aldus de staatssecretaris.

Raffensperger en zijn vrouw hebben de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen ontvangen, vertelt hij. "Je kan de hertelling maar beter niet verprutsen. Je leven hangt ervan af", luidde een bericht dat Raffensperger op zijn telefoon heeft ontvangen.

Op dit moment worden de ruim vijf miljoen stemmen in Georgia met de hand herteld. "Omdat de marge zo klein is, is een volledige, handmatige hertelling nodig," zei Raffensperger twee weken geleden.