De 56-jarige Kamala Harris wordt de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten, nu Joe Biden zaterdag na een uitputtende race de presidentsverkiezingen heeft gewonnen van de huidige Republikeinse president Donald Trump.

Lees de laatste ontwikkelingen over de winst van Joe Biden in ons liveblog.

Harris, die nu nog senator is voor de Amerikaanse staat Californië, was de running mate van de Democratische Biden. Ze wordt naast de eerste vrouwelijke vicepresident ook de eerste zwarte vicepresident én de eerste vicepresident met een Aziatische achtergrond.

De vicepresident is na de president de hoogste politieke functie in de VS. Harris zal in haar functie als vicepresident Biden vervangen bij afwezigheid. Ook zal ze de voorzitter worden van de Senaat. Ook volgt de vicepresident de president op als deze aftreedt, afgezet wordt of overlijdt.

In de aanloop naar de verkiezingen deed Harris zelf ook een gooi naar het presidentschap, maar ze besloot de handdoek in de ring te gooien toen ze niet meer kon concurreren met de andere Democratische kandidaten op dat moment. In maart van dit jaar sprak ze haar steun uit voor Biden en sindsdien zette ze zich in voor zijn campagne.

Haar carrière wordt gekenmerkt door meerdere primeurs. Voordat ze senator werd in 2016, was ze de eerste vrouwelijke officier van justitie in San Francisco. Daarna werd ze de eerste vrouwelijke procureur-generaal van het Californische openbaar ministerie.

Sinds de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd als gevolg van politiegeweld spreekt Harris zich vaak uit voor raciale gelijkheid en politiehervormingen. In de Senaat staat ze bekend om haar felle optredens.

Wie is Harris, de eerste vrouwelijke en zwarte vicepresident?
190
Wie is Harris, de eerste vrouwelijke en zwarte vicepresident?