De Democratische kandidaat Joe Biden staat vrijdagochtend, na drie dagen van stemmen tellen, nog steeds aan de rand van het presidentschap van de Verenigde Staten. Na een nachtelijke voorzetting van zijn gestage opmars heeft hij de leiding van Donald Trump overgenomen in Georgia en staat hij in Pennsylvania op het punt dat te doen.

Je kunt de ontwikkelingen ook volgen in ons liveblog.

In zowel Pennsylvania als Georgia worden alleen nog poststemmen geteld. Alle stemmen die op de verkiezingsdag in stemlokalen zijn uitgebracht, zijn inmiddels verwerkt.

Zoals al werd verwacht - aangezien Democraten vaker per post stemden - werd donderdag bevestigd dat het overgrote deel van de poststemmen in het voordeel van Biden was.

Die trend zette in de nacht van donderdag op vrijdag (Nederlandse tijd) door. De flinke voorsprong die president Trump aanvankelijk in beide staten had, slonk gestaag. Biden heeft vrijdagochtend rond 10.30 uur (Nederlandse tijd) de leiding overgenomen in Georgia. Aangenomen dat de huidige trend in Pennsylvania blijft doorzetten, zal daar later op de dag hetzelfde gebeuren.

De oud-vicepresident wist ook zijn voorsprong in Nevada vast te houden, maar zag die in Arizona geleidelijk krimpen.

President Trump knabbelt daar gestaag aan de afstand die rest tussen hem en zijn rivaal. Ook die trend lijkt door te zetten. Persbureau AP en Fox News hebben Biden de overwinning in Arizona al geschonken, maar andere media wachten verdere uitslagen af. In North Carolina en Alaska is de president nog steeds favoriet voor de winst.

Het grote plaatje is nog nagenoeg hetzelfde als op donderdagochtend.

Biden: 253 kiesmannen - Trump: 214 kiesmannen

President Trump moet Pennsylvania en Georgia behouden als hij kans wil blijven maken op de winst.

Biden heeft een veelvoud van mogelijke routes naar het Witte Huis. Een overwinning in Pennsylvania zou al voldoende zijn, evenals elke combinatie van twee van de overige staten.

Staten zonder winnaar, koploper en percentage stemmen

  • Pennsylvania (95 procent): Trump 49,5 procent van de stemmen
  • Georgia (99 procent): Biden 49,4 procent van de stemmen
  • Arizona (90 procent): Biden 50,1 procent van de stemmen
  • Nevada (89 procent): Biden 49,4 procent van de stemmen
  • North Carolina (95 procent): Trump 50 procent van de stemmen
  • Alaska (56 procent): Trump 62,9 procent van de stemmen

Trump blijft herhalen dat de overwinning wordt 'gestolen'

Op een persconferentie in het Witte Huis gaf Trump donderdagavond een warrige speech vol onwaarheden en ongefundeerde claims over wijdverbreide verkiezingsfraude.

De beweringen van de president werden in de uren daarna herhaald door verschillende Republikeinse partijprominenten, onder wie senator Lindsey Graham. Zij leverden echter ook geen bewijs.

Nieuwszenders onderbreken speech Trump om onjuiste uitspraken
109
Nieuwszenders onderbreken speech Trump om onjuiste uitspraken