Het gaat de Democraten waarschijnlijk niet lukken om een meerderheid in de Senaat te bewerkstelligen. Daarvoor moesten Democraten minstens vier zetels weten te winnen van Republikeinse tegenhangers.

Voorafgaand aan de verkiezingen waren 53 van de in totaal 100 zetels in het bezit van de Republikeinen. Deze verkiezingen stonden in totaal 35 zetels op het spel, waarvan er tot aan de verkiezingen 23 werden bezet door Republikeinen en 12 door Democraten.

Politiek analisten zagen een kans voor Democraten om de meerderheid in de Senaat over te nemen, gezien acht van de tien 'kwetsbaarste' zetels in het bezit waren van Republikeinen. Kwetsbare zetels zijn de zetels waarvan de kiezende districten niet overtuigend naar de ene of andere partij neigen.

Tot dusver is het echter alleen John Hickenlooper gelukt om de zetel van Cory Gardner in Colorado af te pakken, terwijl de Republikeinen overtuigend de Democratische Senaatszetel van Alabama overnamen.

Huidige tussenstand

  • Biden heeft momenteel zeker 238 kiesmannen, Trump heeft er 213
  • Alaska (3), Georgia (16), Michigan (16), Nevada (6), North Carolina (15), Pennsylvania (20) en Wisconsin (10) nog niet officieel vergeven.
  • Momenteel heeft Biden de voorsprong in Michigan, Nevada en Wisconsin
  • Trump gaat voor in Alaska, Georgia, North Carolina en Pennsylvania
  • Deze resultaten kunnen nog omslaan wanneer (post-)stemmen binnen zijn.
  • Michigan, Wisconsin en Pennsylvania zijn het belangrijkst.

Democraten kunnen Republikeinen vermoedelijk niet meer inhalen in Senaat

Democratische kandidaten verloren daarnaast van de 'kwetsbare' Republikeinen in Iowa, South Carolina en Montana, terwijl in North Carolina, Michigan en Maine vermoedelijk ook aan het kortste eind wordt getrokken. De Republikeinen kunnen er vermoedelijk alleen nog op papier worden ingehaald.

Mitch McConnell, fractievoorzitter van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, wist zijn zetel te behouden door in Kentucky zijn Democratische tegenstander Amy McGrath te verslaan. In vier staten wordt nog op een uitslag gewacht. Woensdag 18.00 uur (Nederlandse tijd) hebben de Democraten 45 zetels, de Republikeinen 47 zetels en andere partijen 2 zetels. Bij 51 zetels heeft een partij de meerderheid.

Meerderheid Democraten in beide kamers desastreus voor Republikeinen

Een meerderheid in de Senaat is erg belangrijk voor de Republikeinen, omdat de Democraten een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen kunnen dus eigenlijk alleen in de Senaat wetten tegenhouden en daar kunnen zij ook de federale rechters aanstellen. Als het de Democraten zou lukken om in beide kamers de meerderheid te winnen, dan komen de Republikeinen vrijwel aan de zijlijn te staan.

De Democraten zullen naar verwachting wel hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden kunnen behouden, melden onder meer Fox News, NBC News en USA Today. Of die meerderheid groter of kleiner wordt, is nog erg onzeker. Fox News meldt bijvoorbeeld een stijging van vijf zetels, NBC News een daling van vijf.