Blijf hier op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 

Biden de nieuwe president van de Verenigde Staten
'Trumps rechtszaken vooral bedoeld om aanhang loyaal te houden'
De strategie van Trumps campagneteam om rechtszaken aan te spannen om de uitkomst van de verkiezingsrace aan te vechten, is vooral bedoeld om Trump te helpen met zijn verlies om te gaan en om ervoor te zorgen dat zijn aanhang hem niet in de steek laat. Dat zeggen tien medewerkers van de president tegen persbureau APDe medewerkers willen anoniem blijven, omdat ze niet in het openbaar over de kwestie mogen spreken.

De medewerkers weten dat de rechtszaken hoogstens voor uitstel van het onvermijdelijke zullen zorgen. De rechtszaken zouden bedoeld zijn om Trump te helpen zijn verlies te verwerken en ervoor te zorgen dat zijn aanhang achter hem blijft staan.  

Volgens Trump is hij de winnaar van de presidentsverkiezingen. In meerdere staten zou gefraudeerd zijn met de verkiezingsuitslag. Hij heeft tot nu toe geen bewijs geleverd voor zijn beweringen.
maandag 9 november 2020 om 05:07
'Biden wijst met Kamala Harris als vicepresident al zijn opvolger aan'
Met de winst van Joe Biden hebben de Verenigde Staten ook een nieuwe vicepresident gekozen. Haar naam is Kamala Harris. We hebben het de laatste dagen veel gehad over wie Biden is en wat hij doet, maar nauwelijks over zijn running mate, die toch de op een na belangrijkste persoon van de VS wordt. Wie is Harris, hoe verliep haar carrière en waarom koos Biden eigenlijk voor haar? In onze ochtendpodcast praten over de nieuwe vicepresident van de VS met NU.nl-buitenlandverslaggever Matthijs le Loux. 

Luister hier naar de podcast.
zondag 8 november 2020 om 22:55
Saoedi-Arabië feliciteert Biden
De Saoedische koning Salman Bin Abdulaziz en kroonprins Mohammed Bin Salman hebben Joe Biden en Kamala Harris gefeliciteerd met de overwinning bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen, meldt het Saoedische staatspersbureau SPA.

Terwijl andere Arabische landen de Democraat al eerder feliciteerden, had de kroonprins, de feitelijke heerser van het koninkrijk, gezwegen over de nederlaag van Donald Trump.

Trumps Midden-Oostenbeleid en felle oppositie tegen Iran konden op de warme steun van Riyadh rekenen de afgelopen jaren.
zondag 8 november 2020 om 19:55
Oud-Sovjet-leider Gorbachev hoopt dat betrekkingen verbeteren onder Biden
Mikhail Gorbachev, de laatste leider van de Sovjet-Unite voordat die in 1991 uit elkaar viel, verwacht dat het presidentschap van Joe Biden zal zorgen voor betere betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland. De 89-jarige oud-president zei tegen het Russische persbureau Interfax dat hij Biden een oprecht persoon met een verstandige koers vindt en hoopt vooral dat Washington en Moskou tot nieuwe verdragen omtrent kernwapens komen.
zondag 8 november 2020 om 19:41
Honkbalclub Washington Nationals nodigt Biden uit voor 'first pitch'
Washington Nationals, de honkbalclub van Washington D.C., heeft de nieuw gekozen president Joe Biden uitgenodigd om de eerste bal te werpen op de openingsdag van het nieuwe seizoen in de Major League Baseball, die gepland staat op 1 april. Het is een traditie dat de zittende president tijdens zijn ambtstermijn een keer de 'first pitch' doet. Donald Trump brak tijdens zijn ambtsperiode met die ruim 100 jaar oude traditie.
zondag 8 november 2020 om 18:32
Bij Capitol Hill, Washington D.C., waar het Amerikaanse Congres zetelt, is men al begonnen met de voorbereidingen op de inauguratie. Onder meer het podium wordt al opgebouwd. Joe Biden zal in januari officieel worden ingezworen als 46e president van de Verenigde Staten.
zondag 8 november 2020 om 18:14
Tussenstanden laatste vier staten
Hoewel al bekend is dat Joe Biden de nieuwe president wordt, is het nog altijd wachten op de resultaten uit Arizona, North Carolina, Georgia en Alaska. Dit is de huidige tussenstand (19.15 uur Nederlandse tijd) in die staten.

Arizona (11 kiesmannen)
97 procent van stemmen geteld
Biden - 1.631.286 (49,5 procent)
Trump - 1.612.733 (48,9 procent)

North Carolina (15 kiesmannen)
98 procent van de stemmen geteld
Biden 2.658.274 (48,6 procent)
Trump 2.733.681 (50 procent)

Georgia (16 kiesmannen)
99 procent van de stemmen geteld
Biden 2.465.501 (49,5 procent)
Trump 2.455.305 (49,3 procent)

Alaska (3 kiesmannen)
47 procent van de stemmen geteld
Biden 56.849 (33 procent)
Trump 108.231 (62.9 procent)
zondag 8 november 2020 om 17:51
Oud-president Bush feliciteert Biden en Harris
Oud-president George W. Bush feliciteert Joe Biden met het ambt dat hij zelf van 2000 tot en met 2008 bekleedde. "Ik heb zojuist gesproken met de nieuw gekozen president en heb hem mijn hartelijke felicitaties overgebracht, alsmede mijn dank voor zijn patriottische toespraak van afgelopen nacht. Ik heb ook Kamala Harris gebeld om haar te feliciteren met haar historische verkiezing tot vicepresident", aldus Bush in een verklaring.

"Ik ken Joe Biden als een goede man, die nu de kans krijgt om ons land te verenigen en te leiden. Hij herhaalde tegen mij dat hij een president voor alle Amerikanen zal zijn. Ik heb hem, net als eerder presidenten Trump en Obama, mijn hulp aangeboden waar en wanneer ik die kan geven."

Bush laat zich in zijn verklaring ook uit over partijgenoot Donald Trump. "Hij heeft meer dan 70 miljoen stemmen gekregen, een buitengewone politieke prestatie. Ook die stemmen zullen gehoord worden. Het Amerikaanse volk kan erop vertrouwen dat deze verkiezingen eerlijk zijn verlopen, de integriteit intact is gebleven en de uitkomst helder is."
zondag 8 november 2020 om 16:55
Indiaas dorp van voorouders Kamala Harris viert groot feest
Indiaas dorp van voorouders Kamala Harris viert groot feest
zondag 8 november 2020 om 16:29
Donald Trump verlaat het Witte Huis. Volgens lokale media vertrok de president naar zijn golfbaan in Sterling, Virginia.
zondag 8 november 2020 om 16:16
'Melania Trump probeert man over te halen verlies toe te geven'
Over CNN gesproken, het Amerikaanse nieuwsmedium weet te melden dat first lady Melania Trump probeert om haar man te overtuigen om zijn verkiezingsnederlaag toe te geven. CNN baseert zich daarbij op een bron die "bekend is met de gesprekken binnen de familie Trump". Eerder zou ook Trumps schoonzoon Jared Kushner, de man van Trumps dochter Ivanka, de president hebben aangespoord zich neer te leggen bij het mislopen van een herverkiezing.
zondag 8 november 2020 om 16:04
CNN-presentator biedt excuses aan voor beledigen Trump
Anderson Cooper, een van de bekendste presentatoren van de Amerikaanse nieuwszender CNN, heeft zijn excuses aangeboden voor de manier waarop hij scheidend president Donald Trump omschreef. ANderson noemde Trump donderdag "een obese schildpad, die op zijn rug ligt te spartelen in de hete zon, wetende dat zijn tijd erop zit" nadat Trump beweerde dat er sprake was van verkiezingsfraude.

Tijdens een gesprek met de Democratische politicus Andrew Yang besloot Cooper door het stof te gaan. "Ik moet toegeven dat ik spijt heb van die woorden. Ik liet mij meeslepen in het moment en dat is niet wie ik wil zijn", aldus de 53-jarige journalist.
zondag 8 november 2020 om 15:36
Biden hervat traditie van presidentiële huisdieren
Aankomend president Joe Biden zal met zijn Duitse herders Champ en Major de traditie van huisdieren in het Witte Huis voortzetten. Major is daarmee eerste asielhond om over het tapijt van het Witte Huis te mogen draven, Champ daarentegen is een rashond.

Sinds de allereerste Amerikaanse president, George Washington, had de Commander in Chief een 'Witte Huisdier' met zich mee. Zo had president George W. Bush zijn internationaal bekende terriër Barney en beloofde Barack Obama zijn dochters een puppy om mee te nemen naar 1600 Pennsylvania Avenue. Donald Trump was de allereerste president zonder presidentieel huisdier.

Champ en Major werden niet alleen voorgegaan door honden: ook paarden, katten, vogels en zelfs tijgers en een hyena woonden in/om het Witte Huis. Zo had president William McKinley een papegaai die het volksliedje "Yankee Doodle" kon fluiten. Calvin Coolidge had (onder meer) een wasbeer die eigenlijk bedoeld was als Thanksgiving-gerecht, maar zijn familie besloot het dier te houden en er een boomhut voor te laten bouwen.
zondag 8 november 2020 om 15:13
Voorsprong Biden groeit in Georgia
De voorsprong van Joe Biden op Donald Trump in de staat Georgia is verder gegroeid. Met 99 procent van de stemmen geteld heeft de aanstaand president meer dan 10.000 stemmen voorsprong op zijn voorganger.

Toch kan de overwinning nog niet worden uitgeroepen, want het verschil is nog altijd slechts 0,2 procentpunt. Mocht Biden inderdaad winnen, is hij de eerste Democraat die de kiesmannen van Georgia achter zich weet sinds Bill Clinton in 1992.
zondag 8 november 2020 om 15:01
Deze beleidsmaatregelen wil Biden zo snel mogelijk doorvoeren
Afgaande op de beloften die Joe Biden tijdens de verkiezingscampagne deed, krijgt hij het de komende vier jaar druk. De Democraat stelde onder meer het coronavirus zo snel mogelijk onder duim te willen krijgen, de binnenlandse productie te willen stimuleren en te strijden voor een anti-discriminatiewet voor de LHBTI-gemeenschap en meer gendergelijkheid.

Ook wil hij behoorlijk wat besluiten van Donald Trump terugdraaien, met name op het gebied van immigratie, internationale betrekkingen en klimaat. Lees hier meer over wat voor beleid we van Biden kunnen verwachten.
zondag 8 november 2020 om 14:40
Oud-presidentskandidaat Romney: 'Allemaal achter nieuwe president staan'
In tegenstelling tot Trump zijn er ook Republikeinen die zich neerleggen bij de winst van Biden. Mitt Romney, die namens de 'GOP' in 2012 de verkiezingen verloor van Barack Obama, roept alle Amerikanen op de nieuwe president te steunen. "De helft van het land vind het een geweldig idee. De andere helft niet zo, maar de realiteit is dat dit de conclusie is op dit moment. Tenzij de onafhankelijke waarnemers de beslissing terugdraaien, moeten we allemaal achter de nieuwe president gaan staan", aldus Romney tegen CNN.
zondag 8 november 2020 om 14:24
Biden: 'Jill wordt als onderwijzer een fantastische first lady'
Biden: 'Jill wordt als onderwijzer een fantastische first lady'
zondag 8 november 2020 om 13:50
Biden wint ook Nevada
Omdat Biden inmiddels genoeg kiesmannen heeft verzameld, zou je bijna vergeten dat er nog enkele staten waren waar de uitslag lang op zich liet en zelfs nog laat wachten. Inmiddels is duidelijk geworden dat de Democraat ook de meeste stemmen heeft gekregen in Nevada, wat hem nog eens 6 kiesmannen oplevert. In Arizona (11 kiesmannen), North Carolina (15) en Georgia (16) is er nog geen officiële uitslag, omdat het nog erg dicht bij elkaar ligt.

Arizona (97 procent van stemmen geteld):
Biden 49,5 procent
Trump 48,9 procent

North Carolina (98 procent van stemmen geteld):
Biden 48,6 procent
Trump 50 procent

Georgia (99 procent van stemmen geteld):
Biden 49,5 procent
Trump 49,3 procent

Ook in Alaska (3 kiesmannen) is officieel nog geen uitslag, omdat daar pas 47 procent van de stemmen is geteld. Trump gaat daar voorlopig met 62,9 procent van de stemmen aan kop en de verwachting is dat hij de staat makkelijk zal winnen, al doet dat nu niet meer terzake voor de einduitslag.
zondag 8 november 2020 om 13:42
Harris komt uit Californië. De Los Angeles Times uit haar thuisstaat besteedt net als The Dallas Morning News aandacht aan de historische prestatie van de senator, die haar zetel op 20 januari verruilt voor het vicepresidentschap. De krant wijst er tevens op dat Trump zijn nederlaag nog niet publiekelijk heeft erkend.
zondag 8 november 2020 om 13:40
The Dallas Morning News uit Texas wijst op de historische prestatie van aankomend vicepresident Kamala Harris. De zwarte 56-jarige jurist en senator uit Californië van deels Aziatische afkomst is de eerste vrouw die gekozen is als vice-president van de Verenigde Staten.

Geraldino Ferraro (1984) en Sarah Palin (2008) gingen Harris voor als kandidaat vicepresident op een Amerikaans kiesbiljet. Beide vrouwen verloren echter de presidentsverkiezingen, met respectievelijk Walter Mondale en John McCain als kandidaat-president.
zondag 8 november 2020 om 13:35
The Pittsburg Post-Gazette houdt kantoor in Pennsylvania, de staat die Joe Biden zaterdag over de drempel van de benodigde 270 kiesmannen hielp. De krant geeft op de voorpagina aandacht aan de oproep die Biden doet voor eenheid in het politiek verdeelde land.

De Post-Gazette gaf tijdens de verkiezingscampagne Trump een steunbetuiging. Het was eerste keer sinds 1972 dat het medium achter een Republikeinse presidentskandidaat was gaan staan.
zondag 8 november 2020 om 13:32
Amerikaanse kranten over de verkiezingswinst van Joe Biden
De voorpagina's van de Amerikaanse zondagskranten zijn uiteraard volledig gevuld met de uitslag van de presidentsverkiezingen. Logischerwijs hebben ze allemaal een variant van 'Biden wint', maar er is ook oog voor andere zaken. Zo staat de zondageditie van The New York Times stil bij de hoge verkiezingsopkomst en het zeldzame verlies voor een zittende president.
zondag 8 november 2020 om 11:40
Iraanse president Rouhani bereid tot samenwerking met VS
De Iraanse president Hassan Rouhani heeft laten weten bereid te zijn tot samenwerking met de Verenigde Staten, mits Joe Biden bereid is de fouten van zijn voorganger Donald Trump te corrigeren. "Zodra Amerika terugkeert naar de internationale regelgeving, zal ook Iran zich aan zijn verplichtingen houden", laat Rouhani weten. "De strategie van Iran is een constructieve samenwerking met de wereld", zegt de Iraanse president zondag op de staatstelevisie.

Rouhani doelt met "het corrigeren van Trump's fouten" vooral op de terugkeer van de Verenigde Staten in het nucleaire akkoord van Wenen. Ook wil de Iraanse president dat Biden de sancties met betrekking tot olie-export opheft die Trump aan Iran oplegde. Die sancties hebben ervoor gezorgd dat het land in een zware economische crisis is beland, die verergerd wordt door de coronapandemie.
zondag 8 november 2020 om 11:36
Palestijnen feliciteren Biden en hinten naar einde boycot VS
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft de aanstaande president Joe Biden gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst en lijkt de impliceren dat het einde van een drie jaar oude boycot van de Verenigde Staten door de Palestijnen nabij is. Abbas brak alle relaties met de Amerikanen in 2017 nadat president Donald Trump besloot Jerusalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de Amerikaanse ambassade daarheen te verhuizen. 

In een statement zegt Abbas dat hij zich verheugt op een samenwerking met de regering van Biden. "Ik kijk er naar uit om samen met de regering van Biden de banden tussen de Palestijnen en Amerikanen te versterken", schreef Abbas in een statement. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Biden ook al gefeliciteerd en omschreef hem als een "vriend van Israël".
zondag 8 november 2020 om 11:26
Minister Kaag noemt verkiezingswinst Joe Biden "geweldig"
Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) vindt het "geweldig" dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Ze is enthousiast dat hij in zijn zijn overwinningsspeech opriep tot eenheid in verbinding. "Ook is de combinatie van Joe Biden en Kamala Harris, vanwege haar achtergrond, super. Het is een belangrijk signaal", zegt Kaag bij WNL op Zondag. De D66-lijsttrekker denkt dat de winst van Biden voor Europa perspectief biedt bij het "nader bij elkaar te komen, op het gebied van handel en klimaat".

Eerder feliciteerden onder meer premier Mark Rutte en minister Stef Blok (Buitenlandse zaken) Biden al met zijn verkiezingsoverwinning.
zondag 8 november 2020 om 11:13
Maya Harris, de zus van Kamala Harris, die de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten wordt nadat Joe Biden zaterdag de presidentsverkiezingen won, heeft op Instagram een filmpje gedeeld waarin ze haar zus feliciteert. In het filmpje zijn ook de stiefdochter en het nichtje van de 56-jarige vicepresident te zien. "Ik hou van je, ik bewonder, ik ben zó trots op je", schrijft Maya Harris bij het bericht.
Zus Kamala Harris deelt emotioneel eerbetoon
Zus Kamala Harris deelt emotioneel eerbetoon
zondag 8 november 2020 om 10:46
Of Trump zijn verlies accepteert, maakt bestuurlijk niets uit
Dat president Trump de uitslag van de presidentsverkiezingen (nog) niet heeft geaccepteerd met een verliezerstoespraak, is wellicht onsportief te noemen, maar leidt niet tot bestuurlijke problemen. "Een nederlaagspeech is de norm, maar niet verplicht", legt politiek analist Julian Zelizer uit op CNN. "Er zitten geen consequenties aan als hij dat niet doet."

De zogeheten concession speech was bij eerdere verliezend kandidaten een vanzelfsprekendheid om het land te verenigen, vervolgt hij. "Het zou nuttig zijn als Trump dat ook zou doen. Gewoon verdergaan is niet altijd het beste pad."

De huidig president heeft alleen nog via Twitter en een persverklaring op zijn verlies gereageerd. In beide zei hij niets nieuws, maar bleef hij net als de afgelopen dagen ongefundeerd beweren dat de verkiezingen 'frauduleus' waren gelopen en dat hij eigenlijk de winnaar was. Voor beide claims is echter geen enkel bewijs.
zondag 8 november 2020 om 10:22
VK: Biden zal geen grotere bondgenoot hebben dan ons
De aanstaande president Joe Biden zal geen grotere en betrouwbare bondgenoot hebben dan het Verenigd Koninkrijk, zei de Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab in gesprek met Sky News. Voor de conservatieve en populistische Britse regering breekt een belangrijke tijd aan. Vanwege Brexit zetten premier de enthousiaste brexiteer Boris Johnson en consorten flink in op een hechtere handelsrelatie met de Verenigde Staten. Johnson was dan ook één van de eerste regeringsleiders die Biden op Twitter feliciteerde met zijn verkiezingswinst. 

Biden en de Democratische partij moeten echter niet veel hebben van de Brexit. De aanstaande president waarschuwde al eerder dat hij niet zal toelaten dat de vrede in Noord-Ierland een "slachtoffer van Brexit" wordt. Als het Goede Vrijdagakkoord niet gerespecteerd wordt, kan het VK de door hen begeerde, nieuwe handelsdeal wel vergeten, aldus Biden.
zondag 8 november 2020 om 10:04
Fraudehotline van Trump bestookt door grappenmakers
De hotline voor verkiezingsfraude die het campagneteam van president Donald Trump in het Witte Huis heeft opgezet, wordt bestookt door grappenmakers, zeggen meerdere bronnen tegen ABC News. Elke dag komen er honderden telefoontjes binnen, met name mensen die  lachen, Trump belachelijk maken en daarna weer ophangen. Voor sommige medewerkers van het team, die binnenkort ook zonder werk zitten omdat hun contracten aflopen, is het inmiddels een "nachtmerrie" geworden, schrijft ABC News

De hotline is trending onder gebruikers van het sociale medium TikTok, die eerder dit jaar een campagnebijeenkomst van Trump ontregelden door massaal kaartjes aan te vragen, zonder van plan te zijn om op te dagen.
zondag 8 november 2020 om 06:29
'Kushner benaderde Trump over erkennen nederlaag'
Jared Kushner heeft zijn schoonvader Donald Trump benaderd over het erkennen van de verkiezingsnederlaag. Twee anonieme bronnen hebben dat gezegd tegen CNN. Trump blijft tot nu toe volhouden dat hij de verkiezingen gewonnen heeft en wil niets weten van een nederlaag. Volgens hem is er op grote schaal met stemmen gefraudeerd, al is hiervoor geen bewijs geleverd. 

Kushner, die ook een belangrijk adviseur is van Trump, zou de president hebben benaderd nadat het campagneteam zaterdag in een verklaring schreef dat de race nog niet gelopen is. De media zouden te vroeg een winnaar hebben aangewezen. Het kamp van Biden zegt tegen CNN dat er nog geen contact is geweest tussen de zittende president en zijn opvolger.
zondag 8 november 2020 om 05:21
Netanyahu feliciteert Biden met overwinning
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Joe Biden gefeliciteerd met zijn overwinning. Volgens Netanyahu hebben hij een Biden al bijna veertig jaar lang een 'vriendelijke' persoonlijke relatie. Hij zegt ernaar uit te zien samen te werken 'om de speciale alliantie tussen de Verenigde Staten en Israël verder te versterken. 

Trump profileerde zich tijdens zijn termijn als een aanhanger van Israël in de Palestijnse kwestie. Zo besloot hij in 2019 te erkennen dat de strategisch belangrijke Golanhoogten onderdeel zijn van Israël. Netanyahu noemde Trump 'een erg goede vriend van Israël' en vernoemde als dank een nieuwe nederzetting op Golanhoogten naar de president.
zondag 8 november 2020 om 05:10
Trump voegt zich bij kort rijtje met niet herkozen Amerikaanse presidenten
Donald Trump gaat de geschiedenis in als president van de Verenigde Staten die maar één termijn in het Witte Huis doorbracht omdat hij niet werd herkozen. De Republikein voegt zich daarmee in een vrij kort rijtje. Lees hier meer.
zondag 8 november 2020 om 03:59
Kamala Harris is als eerste vrouw ooit gekozen als vicepresident van de Verenigde Staten. In haar overwinningsspeech bedankte ze Joe Biden voor de kans en sprak ze het vertrouwen uit dat ze niet de laatste vrouwelijke vicepresident zal zijn.
Harris: 'Ik ben de eerste, maar niet de laatste vrouw in dit ambt'
Harris: 'Ik ben de eerste, maar niet de laatste vrouw in dit ambt'
zondag 8 november 2020 om 03:45
Voor de lezers die de overwinningsspeech van aankomend president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris terug willen lezen: de gehele tekst van de speech van Joe Biden is hier te vinden. Ook de speech van Kamala Harris is terug te lezen, dat kan hier.
zondag 8 november 2020 om 03:13
Joe Biden heeft een zaterdagnacht een overwinningsspeech gehouden in zijn woonplaats Wilmington. Daarin bedankte hij het Amerikaanse volk en riep hij op tot een verenigd Amerika.
Biden reikt Trump-stemmer de hand in overwinnnigsspeech
Biden reikt Trump-stemmer de hand in overwinnnigsspeech
zondag 8 november 2020 om 02:23
Vier jaar geleden gaf toenmalig winnaar Donald Trump een soortgelijke overwinningsspeech in bijzijn van vrienden en familie. Voor wie behoefte heeft aan een kleine terugblik hierbij de opvallendste uitspraken van toen:
Donald Trump houdt overwinningsspeech
Donald Trump houdt overwinningsspeech
zondag 8 november 2020 om 02:21
Joe Biden vraagt Trump-supporters in overwinningsspeech 'om een kans'
Joe Biden en Kamala Harris hebben zaterdagavond (lokale tijd) voor het eerst het Amerikaanse volk toegesproken nadat ze eerder op de dag werden uitgeroepen tot winnaars van de presidentsverkiezingen. Daarin riep de nieuw gekozen president de aanhangers van Donald Trump op om hem een kans te geven. "Ik snap jullie teleurstelling, maar laten we die harde retoriek stoppen en naar elkaar luisteren." Lees hier verder.
zondag 8 november 2020 om 02:19
'Biden hoorde van overwinning via kleinkinderen'
Joe Biden hoorde van zijn kleinkinderen dat hij het presidentschap op zijn naam had geschreven, zegt een bron bij het campagneteam tegen CNN. De aanstaande president spendeerde zijn dag in afwachting van de uitslag met zijn familie thuis. 

Volgens NBC News zaten de kleinkinderen televisie te kijken toen het nieuws bekend werd, waarop ze "opa, we hebben gewonnen" riepen. Biden was op dat moment samen met zijn vrouw Jill in de achtertuin van het warme herfstweer aan het genieten.

De foto die zijn kleindochter Naomi Biden op Twitter postte, zou genomen zijn kort nadat de uitslag bekend werd.