Welkom bij je dagelijkse update in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november. Met twaalf dagen te gaan, kijken we naar de Amerikaanse president Donald Trump die niet op dezelfde golflengte zit als zijn partij en zijn Democratische uitdager Joe Biden, die zijn voormalige baas en oud-president Barack Obama inzet om stemmen voor hem te winnen.

Trump en zijn partij niet op één lijn

Met de verkiezingen in aantocht dacht de Republikeinse partij twee troeven in handen te hebben om Biden een slag toe te brengen. Zo beschuldigen de Republikeinen de Democraten van het blokkeren van een nieuw Amerikaans coronasteunpakket in de Senaat en het drastisch willen hervormen van het hooggerechtshof als Biden aan de macht komt.

Maar zoals wel vaker bepaalt Trump zijn eigen strategie. Zo richtte hij zijn pijlen de afgelopen dagen op CBS-interviewer Lesley Stahl. De president liep dinsdagavond woedend weg tijdens een gesprek met de Amerikaanse journalist in het interviewprogramma 60 Minutes, omdat Stahl volgens Trump bevooroordeeld was en de vragen hem niet bevielen.

Daarnaast viel de president zijn corona-adviseur Anthony Fauci aan en zei hij dat zijn justitieminister William Barr onderzoek moet gaan doen naar een onbevestigd verhaal over de zakenpraktijken van Bidens zoon Hunter Biden. Tussendoor bejubelde de president de steun van rapper 50 Cent, die afgaf op het belastingbeleid dat Biden belooft en twitterde dan maar op Trump te stemmen.

Het toont volgens enkele Republikeinse senatoren aan dat Trump en de partij regelmatig niet op één lijn zitten. Volgens de Republikeinse senator John Cornyn in Texas ontbreekt in het Republikeinse kamp momenteel de discipline. "De president heeft een geweldige staat van dienst, maar we horen er niet veel over. Dat kan in mijn ogen niet de bedoeling zijn", zegt hij tegen Politico.

Volgens de Republikeinse senator John Thune in South Dakota zijn de dingen waar presidentskandidaten zich mee bezig houden niet noodzakelijkerwijs de dingen die kiezers raken. "Als je zwevende kiezers wil overhalen, moet je praten over de kwesties die voor hen belangrijk zijn, zoals de economie, de nationale veiligheid en het coronavirus", aldus Thune.

Trumps fans tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. (Foto: ANP)

Obama haalt uit naar Trump

Een Amerikaanse senaatscommissie maakte donderdag de weg vrij voor een snelle stemming om Amy Coney Barrett te benoemen tot negende rechter van het Amerikaanse hooggerechtshof. De uitslag was verwacht, want Democratische commissieleden boycotten de stemming. Zij vinden dat zo kort voor de verkiezingen geen nieuwe opperrechter gekozen moet worden.

Als Coney Barrett de zetel van de onlangs overleden opperrechter Ruth Bader Ginsburg inneemt, zijn zes van de negen rechters van conservatieve huize. Dat zal verstrekkende gevolgen hebben voor hoe de politieke wind de komende decennia gaat waaien in het land, omdat hoge rechters in de Verenigde Staten voor hun leven worden benoemd.

Biden wil echter nog niet zeggen of hij meer rechters aan het hooggerechtshof wil toevoegen als hij wordt gekozen als president. Die uitspraak deed hij donderdag in een vragenuurtje met kiezers in Philadelphia. Biden zei dat hij zijn opties openhoudt, maar beloofde voor de verkiezingen op 3 november duidelijkheid te geven over zijn plannen.

In hetzelfde Pennsylvania schoot Obama zijn voormalige vicepresident te hulp door vernietigend uit te halen naar Trump. Volgens Obama heeft de president in de afgelopen vier jaar "geen enkele interesse getoond in het doen van zijn werk of het helpen van iemand anders, behalve dan zichzelf en zijn vrienden". "Dit is geen realityshow", aldus Obama.

Trump liet op zijn beurt weten niet onder de indruk te zijn van de woorden van zijn voorganger. "Er was niemand die harder campagne voerde voor crooked Hillary Clinton dan Obama, toch?", zei Trump tegen zijn aanhangers tijdens een verkiezingsbijeenkomst in North Carolina. "Er bleef niets van hem over", aldus de huidige president, doelend op Obama nadat Clinton in 2016 de verkiezingen van Trump had verloren.

Privémails en 'pussy grabbing': onthullingen vlak voor verkiezingen VS
298
Privémails en 'pussy grabbing': onthullingen vlak voor verkiezingen VS

Verder…

Trump en Biden kruisen in de nacht van donderdag op vrijdag om 3.00 uur (Nederlandse tijd) voor de laatste keer in een televisiedebat de degens. Het debat zal worden afgewerkt met een muteknop waarmee de debatleider de microfoon van beide kandidaten kan uitschakelen als zij te lang doorpraten of elkaar in de rede vallen. Beluister onze podcast om te horen wat je van het debat kunt verwachten.

Bedankt voor je aandacht en tot morgen! Heb jij vragen over de Amerikaanse presidentsrace, een voorstel voor een onderwerp of andere opmerkingen? Stuur een mail naar matthijs@nu.nl.