Iran en Rusland hebben de persoonsgegevens van geregistreerde Amerikaanse kiezers in handen en proberen de presidentsverkiezingen van volgende maand te beïnvloeden, zegt de chef van de Amerikaanse inlichtingendiensten John Ratcliffe donderdag.

Volgens Ratcliffe zijn er al vervalste e-mails door Iran verstuurd met het doel "kiezers te intimideren, sociale onrust aan te wakkeren en de reputatie van president Donald Trump te beschadigen".

Ook zou Rusland, net als tijdens de verkiezingen van 2016, kiezersdata in handen hebben gekregen. Het grootste deel van die kiezersregistratie is openbaar, een ander deel kan tegen betaling worden opgevraagd.

Het zou gaan om onder meer e-mails die aan kiezers verstuurd zijn namens de rechts-extremistische organisatie Proud Boys. De mails zouden de kiezers op dreigende toon hebben gevraagd om op Trump en niet op zijn Democratische uitdager Joe Biden te stemmen.

Volgen Ratcliffe zijn de presidentsverkiezingen van 3 november niet in gevaar.

"Wij zullen buitenlandse inmenging in onze verkiezingen en criminele activiteiten die de integriteit van uw stem in gevaar brengen of het vertrouwen in de de verkiezingsuitslag ondermijnen niet tolereren", verzekerde FBI-chef Christopher Wray de Amerikaanse bevolking donderdag nog maar eens.