Miljardair Michael Bloomberg stopt met zijn campagne om de Democratische kandidaat te worden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij heeft woensdag een verklaring afgegeven aan de Amerikaanse media.

De voormalige burgemeester van New York besloot te stoppen na zijn slechte resultaten op Super Tuesday, de dag waarop in veertien staten voorverkiezingen werden gehouden. Bloomberg gaat achter Joe Biden staan, de Democratische kandidaat die inmiddels de meeste kiesmannen achter zich heeft staan.

"Mijn belangrijkste doel is het verslaan van Donald Trump", laat Bloomberg weten. "En dat kunnen we doen door eensgezind achter de kandidaat te gaan staan die de beste kansen heeft de verkiezingen te winnen."

Bloomberg pompte de afgelopen weken honderden miljoenen dollars in zijn eigen campagne. Hij viel vooral op met de agressieve tv-spots waarin hij president Donald Trump en zijn beleid zwartmaakte. Eerder stapten ook kandidaten Pete Buttigieg and Amy Klobuchar al uit de race.

Sanders pakte alleen in Californië grote winst

Biden heeft de koppositie in de Democratische voorverkiezingen overgenomen na een opmerkelijke comeback. Zijn grootste tegenstander, Bernie Sanders, pakte de winst in Californië, de staat waar dinsdag veruit de meeste kiesmannen te halen vielen.

Veertien staten gingen dinsdag naar de stembussen om een kandidaat te kiezen die het tijdens de presidentsverkiezingen van 3 november moet opnemen tegen president Donald Trump. Er waren dinsdag 1.357 kiesmannen (gedelegeerden) te winnen, ongeveer een derde van het landelijke totaal. Na Super Tuesday is zo'n 40 procent van dat landelijke totaal vergeven.

Voormalig vicepresident Biden pakte de winst in negen staten: Alabama, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, North Carolina, Oklahoma, Texas, Tennessee en Virginia. Ook in Maine, waar het tellen wat langzamer gaat, ligt hij voor op zijn rivalen.

Biden 'springlevend' na sterke comeback op Super Tuesday
127
Biden 'springlevend' na sterke comeback op Super Tuesday