Democraat Beto O'Rourke, die in de VS een gooi wil doen naar het presidentschap, heeft al meer dan 6 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) ontvangen van donateurs. Hij had dit bedrag al amper een etmaal na de bekendmaking van zijn kandidatuur binnen. Het gaat vrijwel geheel om giften van particulieren.

De Texaan troeft daarmee Bernie Sanders af, die het tot 5,9 miljoen dollar schopte in de eerste 24 uur na bekendmaking van zijn kandidaatschap.

O'Rourke wordt volgens The New York Times gerekend tot een van de serieuzere kanshebbers in een veld van vijftien Democraten die zich tot nu toe kandidaat hebben gesteld.

Oud-vicepresident Joe Biden staat nog niet op de officiële kandidatenlijst, maar de verwachting is alom dat hij op korte termijn zijn nominatie bekendmaakt.

Democraat baarde opzien door bijna Ted Cruz te verslaan

In de opiniepeilingen van Democratische kandidaten staat Biden bovenaan, net voor Sanders. O'Rourke staat derde op ruime achterstand.

De relatief jonge Texaan (47) baarde vorig jaar opzien door bij de senaatsverkiezingen de Republikein Ted Cruz bijna te verslaan. Een opvallende prestatie, omdat het overwegend conservatieve Texas doorgaans kiest voor een Republikein.

O'Rourke won met zijn strijd veel populariteit

O'Rourke hoopt zijn hiermee verworven populariteit te benutten in de race om het presidentschap.

De in El Paso geboren O'Rourke meldde zijn kandidatuur vorige week via een een sms-bericht aan het lokale televisiestation KTSM. "Ik ben trots op wat El Paso is en wat El Paso vertegenwoordigt. De stad is een voorbeeld voor het land en dat is waarom ik me kandidaat stel", schreef hij.