Amerika ging dinsdag naar de stembus voor de tussentijdse verkiezingen. De Democratische Partij heeft een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. De Republikeinse Partij van president Donald Trump wist de meerderheid in de Senaat te behouden. Volg de ontwikkelingen hier.

  • Democraten winnen Huis van Afgevaardigden terug
  • Republikeinen versterken meerderheid in Senaat
  • Definitieve uitslagen in de loop van woensdag
  • Verlies Huis heeft grote gevolgen voor regering-Trump
  • Record aantal vrouwen in Huis van Afgevaardigden
woensdag 7 november 2018 om 11:37
Hierbij sluiten we dit liveblog over de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen.

In het Huis van Afgevaardigden staan de Democraten nu op 222 zetels, de Republikeinen op 199. In totaal moeten er 435 zetels worden verdeeld.

In de Senaat houden de Republikeinen de meerderheid met 51 zetels. De Democraten komen nu uit op 45. In totaal waren er 35 van de 100 zetels te verdelen.

Voor de laatste ontwikkelingen in de VS kan je uiteraard terecht op NU.nl. Op het dossier Verkiezingen VS vind je het overzicht van alle berichten terug.
woensdag 7 november 2018 om 10:50
In Arizona ziet het er naar uit dat de Republikeinse Marha McSally gaat winnen van de Kyrsten Sinema, 99 procent van de stemmen is nu geteld. Ook McSally kan daarmee op het lijstje van 'historische eersten', ze zal de eerste vrouwelijke senator van Arizona worden.
woensdag 7 november 2018 om 10:45
Trump-aanhanger, oud-model en acteur Antonio Sabato jr. heeft geen plek weten te bemachtigen in het Huis voor de staat Californië. Hij verloor de race van zijn Democratische tegenstander Julia Brownley. Sabato is al jaren uitgesproken in zijn steun voor Trump.
woensdag 7 november 2018 om 09:38
Sharice Davids, een van de twee vrouwen van indiaanse afkomst die zijn verkozen in het Huis, tijdens de verkiezingsavond in Olathe, Kansas. (Foto AFP)
woensdag 7 november 2018 om 09:19
Ook in andere opzichten zorgen vooral de vrouwelijke politici voor vernieuwing in het Huis:

Zo zijn voor het eerst twee islamitische vrouwen tot het ambt verkozen, beiden voor de Democraten. Ook zullen voor het eerst twee vrouwen uit de inheemse Indiaanse bevolking hun stem laten horen in het Huis: de Democraten Sharice Davids (38) en Deb Haaland (57). Davids is in meer opzichten een opmerkelijke verschijning: voordat ze voor de politiek koos was de vrouw uit Kansas professioneel martial arts-vechter. Ze is opgeleid tot jurist. Verder is ze een van de weinige openlijk lesbische vrouwen in de Amerikaanse politiek.

Rashida Tlaib (42) uit Detroit won zonder Republikeinse uitdager met gemak de zetel in haar kiesdistrict. Ze is een dochter van Palestijnse ouders. In 2008 werd ze als eerste moslima verkozen tot het Huis van Afgevaardigden van de staat Michigan. Ilhan Omar (36), afkomstig uit Somalië, is de tweede islamitische vrouw die een zetel heeft gewonnen. Ze ontvluchtte haar land als achtjarig meisje en kwam in 1997 met haar familie naar de VS.

Alexandria Ocasio-Cortez is als jongste vrouw ooit verkozen. De 29-jarige uit The Bronx in New York versloeg in de voorverkiezing al verrassend Joe Crowley, een prominent figuur uit de Democratische partij.

Ook op staatsniveau zijn er enkele opmerkelijke uitslagen. Zo is de Democraat Jared Polis (43) de eerste openlijk homoseksuele man die tot gouverneur is gekozen, van de staat Colorado.
woensdag 7 november 2018 om 09:17
De Democratische Abigail Spanberger viert de overwinning op de Republikein Dave Brat in de race om een zetel in het Huis van Afgevaardigden. (Foto AFP)
woensdag 7 november 2018 om 09:04
Democraten in Trump-staten
De Democraten hebben gouverneursverkiezingen gewonnen in meerdere staten waar president Trump won tijdens de presidentsverkiezingen. Ze legden het echter af tegen Republikeinse kandidaten in belangrijke staten als Ohio en Florida. Daar had Democraat Andrew Gillum gehoopt geschiedenis te schrijven als eerste zwarte gouverneur van die staat.

Democratische kandidaten wonnen onder meer in Wisconsin, Michigan, Pennsylvania en Kansas: allemaal staten die in 2016 hielpen de Republikein Trump naar het Witte Huis te sturen. Dat kan een voorbode zijn voor de presidentsverkiezingen van 2020. Iowa ging wel weer naar de Republikeinen.

Republikeinse kandidaten leden ook nederlagen in Illinois, New Mexico en Maine. Die laatste staat krijgt volgens lokale media voor het eerst een vrouwelijke gouverneur. In Georgia is nog niet duidelijk wie heeft gewonnen. Daar hoopt Democrate Stacey Abrams de eerste vrouwelijke zwarte gouverneur van de Verenigde Staten te worden.
woensdag 7 november 2018 om 09:02
Record aantal vrouwen in Huis van Afgevaardigden
Bij de tussentijdse verkiezingen is een recordaantal vrouwen verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Volgens CNN winnen in totaal 96 vrouwen de race voor het Huis, waarvan 31 nieuwkomers zijn en 65 al in het Huis zaten. Het vorige record van aantal vrouwen in het Huis stond op 85.

In de Senaat staat het aantal vrouwen na deze verkiezingen in totaal waarschijnlijk op elf, waarvan twee nieuwkomers zijn.

CNN voorspelt dat het aantal vrouwelijke gouverneurs op acht komt te staan, hiervan zijn er vijf nieuw.
woensdag 7 november 2018 om 08:05
De Democraten zijn inmiddels zeker van een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zij hebben de benodigde 218 zetels in handen in het 435 zetels tellende lagerhuis van het Congres, berichten Amerikaanse media.

De oppositiepartij moest 23 zetels inlopen op de Republikeinen om het Huis van Afgevaardigden in handen te krijgen. De Republikeinen behouden wel hun meerderheid in de Senaat, waar bij deze verkiezing ongeveer een derde van de zetels op het spel stond.

Het tellen van de stemmen is nog niet helemaal afgerond. De Democratische meerderheid kan groter uitvallen.
woensdag 7 november 2018 om 07:19
De Democratische Stacey Abrams weigert haar nederlaag al te erkennen en wil een hertelling van de stemmen. "Ik beloof jullie dat we zorgen dat elke stem geteld zal worden. Elke stem!" bevestigt Abrams tegenover haar aanhangers.
woensdag 7 november 2018 om 07:11
In Vermont is 99 procent van de stemmen inmiddels geteld. De 62-jarige Christine Hallquist moet daar haar verlies nemen. Ze verloor de race om het gouverneurschap van Vermont van haar Republikeinse tegenstander Phil Scott. De Democratische Hallquist zou de eerste transgender gouverneur van de VS zijn geworden. Ze viel op door haar uitgesproken linkse verkiezingsprogramma.
woensdag 7 november 2018 om 06:55
In Georgia is het de Democraat Stacey Abrams vooralsnog niet gelukt om, net zoals Kristi Noem in South Dakota, de eerste vrouwelijke gouverneur van de staat Georgia worden. Inmiddels is 97 procent van de stemmen daar geteld. Abrams zou daarmee de strijd van de Republikein Brian Kemp verliezen.  

Ook in Idaho heeft kanshebber Paulette Jordan de race voor eerste vrouwelijke gouverneur verloren. In Maine is het wel gelukt voor het eerst een vrouwelijke gouverneur te kiezen, namelijk de Democraat Janet Mills.
woensdag 7 november 2018 om 06:39
De Democraat Beto O'Rourke heeft de strijd tegen de Republikein Ted Cruz in Texas verloren. Cruz heeft daarmee zijn tweede termijn als senator veiliggesteld. (Foto Hollandse Hoogte)
woensdag 7 november 2018 om 06:18
De Republikeinse Kristi Noem zal volgens CNN de eerste vrouwelijke gouverneur worden van South Dakota.
woensdag 7 november 2018 om 05:52
Zo verliepen de tussentijdse verkiezingen in de VS
Zo verliepen de tussentijdse verkiezingen in de VS
woensdag 7 november 2018 om 05:26
Trump heeft naast met Pelosi ook nog met twee leiders van de Republikeinse partij gesproken. Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, werd gefeliciteerd met de 'historische winst'. Ook Paul Ryan, de leider in het Huis van Afgevaardigden, kreeg een telefoontje van de president.
woensdag 7 november 2018 om 04:53
De New York Times meldt dat de Republikeinen drie zetels winnen in de Senaat, waarmee ze op 54 van de honderd zetels komen.
woensdag 7 november 2018 om 04:48
De Democraten hebben inmiddels 24 districten 'afgepakt' in de strijd om het Huis van Afgevaardigden, waarmee de meerderheid formele vormen aan begint te nemen.
woensdag 7 november 2018 om 04:46
Pelosi, de leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, roept vooral op tot eenheid in Amerika. "We hebben genoeg van deze verdeling in het land."
woensdag 7 november 2018 om 04:37
Op het hoofdkwartier van de Democraten in Washington wordt de overwinning in het Huis van Afgevaardigden gevierd. Nancy Pelosi spreekt de aanwezige menigte toe.
woensdag 7 november 2018 om 04:34
In de staat Michigan is recreatief gebruik en bezit van marihuana vanaf nu toegestaan.
woensdag 7 november 2018 om 04:22
woensdag 7 november 2018 om 04:10
Republikein Josh Hawley wint een senaatszetel voor zijn partij. Hij verslaat in Missouri de zittende Democrate Claire McCaskill.
woensdag 7 november 2018 om 04:01
Ook CNN zegt nu dat de Democraten de meerderheid krijgen in Huis van Afgevaardigden. "Als Trump denkt dat de media vervelend is.. nu krijgt hij echt tegenstand", zegt presentator Jake Tapper.
woensdag 7 november 2018 om 04:00
Republikein Ron DeSantis is de nieuwe Gouverneur van Florida. Democraat Andrew Gillum heeft zijn verlies erkend.
woensdag 7 november 2018 om 03:58
Anthony Brindisi en Antonio Delgado winnen voor de Democraten beiden een district in New York. De Democraten hebben nog vier districten nodig, en gaan in zestien districten aan de leiding die momenteel in handen zijn van de Republikeinen. Ze hebben er al negentien overgenomen.
woensdag 7 november 2018 om 03:54
Betsy Londrigan pakt nog een zetel voor de Democraten in Ilinois. Haar partij heeft nu nog zes zetels nodig om het Huis definitief in handen te krijgen.
woensdag 7 november 2018 om 03:52
Veel Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden die hun zetel hebben verloren, waren doorgaans kritisch op president Trump. Hoewel de Republikeinen straks naar alle waarschijnlijkheid een minderheid hebben in het Huis, zijn de leden wel meer pro-Trump.
woensdag 7 november 2018 om 03:51
Over tien minuten gaan de stemlokalen in Californië dicht.
woensdag 7 november 2018 om 03:46
De Democraten hebben nog zeven districten nodig die afgepakt moeten worden van de Republikeinen. Daar zijn nog veel mogelijkheden voor, omdat de gehele westkust van de VS nog moet komen.
woensdag 7 november 2018 om 03:42
In een andere race waarin veel aandacht uitging naar een Democratische kandidaat die een Republikeins gouverneurschap probeerde over te nemen, bleef succes uit. De Republikein Rick DeSantis versloeg de Democraat Andrew Gillum in Florida.