Donald Trump is vrijdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Trump heeft na de beëdiging zijn eerste toespraak als de Amerikaanse president gegeven.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog (gesloten)

Trump sprak de tekst uit behorend bij de inzwering: "I do solemnly swear that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Naast Donald Trump is ook Mike Pence geïnstalleerd als vicepresident van de Verenigde Staten. Hij nam even na 17.50 uur (Nederlandse tijd) de eed af. De benoeming werd geleid door John Roberts, het Republikeinse hoofd van het Hooggerechtshof.

Trump: 'We brengen de macht terug naar het Amerikaanse volk'
Trump: 'We brengen de macht terug naar het Amerikaanse volk'

Dankwoord

Tijdens zijn speech sprak Trump een dankwoord uit aan de vorige presidenten. Ook zei hij: "We zullen uitdagingen tegenkomen, maar we zullen de klus klaren".

Daarnaast bedankte hij de vorige president Obama en zijn vrouw Michelle voor hun werk en de overgang naar het presidentschap van Trump. 

Trump zei in een zeer krachtige toespraak de macht van Washington D.C. terug te zullen geven aan het volk van Amerika. Hij zei dat een selecte groep mensen te lang de lijnen uitgestippeld heeft en dat de bevolking daar lange tijd de rekening voor heeft betaald, zonder dat ze hiervoor voldoende bescherming terugkregen. "Dit moment is jullie moment, dit is jullie dag, dit is jullie feest en de VS is jullie land", sprak Trump. 

Donald Trump ingezworen als 45e president van de VS
Donald Trump ingezworen als 45e president van de VS

Winnen

Trump sprak over de onevenredige bijdrage van de Verenigde Staten op het gebied van veiligheid. Ook benoemde hij de welvaart die weggenomen is bij de Amerikaanse middenklasse en gedistribueerd werd over de hele wereld. "Dat behoort nu tot het verleden", sprak de nieuwe president. 

"Amerika zal weer gaan winnen, winnen als nooit tevoren. We brengen welvaart, grenzen, werk en dromen terug, overal in ons land." Als onderdeel van deze doelen wees hij op de leus: "Buy American, and hire American". 

Ook zei Trump te zullen vechten tegen het geweld van de islam en sprak hij het Amerikaanse volk aan op onderlinge solidariteit. 

Inauguratie Donald Trump als president VS

Trump en Pence en hun echtgenotes dansen op het eerste van de drie inauguratiebals. © AFP
Trump tekende op zijn eerste avond als president een decreet dat het ontmantelen en vervangen van Obamacare in gang moet zetten. © AFP
De familie Trump bekijkt de inauguratieparade op Pennsylvania Avenue, de straat van het Witte Huis. © AFP
Trump salueert tijdens de inauguratieparade. Aan deze parade doen meer dan achtduizend mensen mee, waaronder vertegenwoordigers van alle vijftig staten en alle mogelijke legeronderdelen. © AFP
Donald, Melania en Barron Trump lopen een stuk van de parade mee. © AFP
Een paar straten van de inauguratie vandaag hebben demonstranten een limousine in brand gestoken. © AFP
Een supporter van Donald Trump laat zijn spandoek zien. © AFP
Barack Obama stapt in de helikopter na de inauguratie. © Hollandse Hoogte
Barack en Michelle Obama vertrekken per helikopter naar Californië. © AFP
Donald Trump en Barack Obama na de inauguratie. © AFP
Melania en Donald Trump en Barack en Michelle Obama verlaten het Capitool na de inauguratie. © AFP
Supporters van Trump tijdens de inauguratie. © AFP
Ook kinderen doen mee met protesten tegen de inauguratie. © Hollandse Hoogte
Supporters van Trump huilen tijdens de inauguratie. © AFP
Trump spreekt het publiek toe tijdens de inauguratie. © AFP
Trumps speech is patriottistisch. Het gaat slecht met Amerika, maar onder Trumps aanvoering zal het beter gaan. © Hollandse Hoogte
Donald Trump is ingezworen als 45e president van de Verenigde Staten. © AFP
In Washington DC worden demonstranten aangehouden. © AFP
Mike Pence wordt ingezworen als vice-president. © AFP
In de straten van Washington worden protesten gehouden. © AFP
Leden van het mormoonse koor tijdens de speech van Trump. © AFP
Barack Obama geeft Michelle een kus. © AFP
Het Capitool tijdens de inauguratie. © AFP
De 44e president en de 45e president van de Verenigde Staten. © AFP
Trump arriveert bij de inauguratie. © Hollandse Hoogte
Oud-president George W. Bush en zijn vrouw Laura Bush bij de inauguratie. © Hollandse Hoogte
Mormonen wachten op de inauguratie van Trump. © Hollandse Hoogte
Trump geeft priester Luis Leon een hand voor de kerkdienst begint. © Hollandse Hoogte
Gasten wachten in Washington DC op de komst van Trump. © AFP
Barron Trump, Melania Trump en de dochters van Trump: Tiffany en Ivanka. © AFP
Hillary en Bill Clinton arriveren bij de inauguratie van Donald Trump. © AFP
Donald en Melania Trump arriveren bij het Witte Huis. © AFP
President Barack Obama en zijn vrouw Michelle bereiden zich voor op de komst van Donald en Melania Trump. © AFP
Vicepresident Joe Biden en zijn vrouw Jill verwelkomen aanstaand vicepresident Mike Pence en zijn vrouw Karen. © AFP
Ook Hillary Clinton arriveert voor de inauguratie van Trump. © AFP
Adviseur en schoonzoon van Trump, Jared Kuschner, arriveert bij het Capitool voor de ceremonie. © AFP
Senator en voormalig tegenstander van Trump tijdens de presidentskandidaten bij de Republikeinen Ted Cruz, is ook aanwezig. © AFP
Toeschouwers maken zich op voor de inauguratie van Donald Trump. © AFP
President Barack Obama verlaat voor de laatste keer het Oval Office. © AFP
Ook zijn er in Washington veel demonstranten op de been. © AFP
Het gebied rond het Capitool is streng beveiligd. © AFP
Medewerkers zijn bezig met de laatste voorbereidingen voor de inauguratie. © AFP
Velen van hen stonden vrijdagochtend al uren in de rij. © AFP
Bij de ceremonie worden honderdduizenden mensen verwacht. © AFP
De inauguratie van Donald Trump als de 45e president van de Verenigde Staten is vrijdag voor het Capitool in Washington DC. © AFP

Obama

Voormalig president Obama en zijn vrouw Michelle zijn uitgezwaaid door de nieuwe president en de vicepresident, waarna ze in een helikopter vertrokken van het Capitool naar de legerbasis Andrews. De Obama's maakten daarbij een korte rondvlucht boven Washington D.C..

Eenmaal op de legerbasis was er een kleine afscheidsceremonie voor de voormalige staf en aanhangers van de ex-president. Obama blikte daarbij terug op zijn periode als president en sprak een dankwoord uit aan zijn aanhangers. Daarna stapten de Obama's over op een groter toestel op weg naar Californië.

Parade

Na de inauguratie werd een parade ter ere van de nieuwe president gehouden. Trump, zijn vrouw Melania en hun zoon Barron liepen een stuk mee op Pennsylvania Avenue. 

Tijdens een lunch na de inauguratie benoemde Trump Hillary Clinton. Trump: "Ik voel me vereerd dat het echtpaar Clinton bij deze lunch aanwezig is. Ik heb een hoop respect voor Hillary en Bill Clinton.'' Na deze woorden gaven Trump en de rest van de aanwezigen het echtpaar een staande ovatie.

Voorafgaand aan de inauguratie reed Trump langs de honderdduizenden mensen die zich verzameld hadden in de buurt van het Capitool in Washington D.C.. Voorgegaan door voormalig president Obama en vicepresident Mike Pence betrad president Trump vervolgens het bordes voor de inauguratie.

Voordat Trump aankwam bij het Capitool was er een laatste ontmoeting met Obama in het Witte Huis. Daar dronken de voormalige president, Trump en hun vrouwen een kop koffie. Het was het laatste gesprek tussen de oude en de nieuwe leider vóór de eed. 

De ceremonie werd bijgewoond door verschillende hoogwaardigheidsbekleders. Ook Hillary en Bill Clinton, oud-president Bush en Bernie Sanders waren aanwezig bij de ceremonie, net als de familie van Trump. 

Veel Democraten woonden de inauguratie echter niet bij, uit protest tegen uitspraken van Trump.

Kabinet

De Amerikaanse Senaat heeft vrijdagavond (lokale tijd) de aanstelling van James Mattis als minister van Defensie goedgekeurd. Met een overweldigende meerderheid van stemmen werd Mattis het eerste lid van de regering van Trump.

Eerder op vrijdag tekende Trump een vrijstelling voor Mattis, waardoor de gepensioneerde generaal van het Amerikaanse marinierskorps tot minister van Defensie kon worden benoemd.

Ook gaf de Senaat de goedkeuring aan John Kelly als minister van Binnenlandse Veiligheid.

Reacties

Paus Franciscus heeft Trump gefeliciteerd met zijn presidentschap. Hij sprak de hoop uit dat Trump zou opkomen voor de "armere mensen en hulpbehoeftigen". 

De Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protectionisme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, "zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden.'' "We maken deel uit van een wereldwijde en open economie.''

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto feliciteerde Trump ook en gaf aan de banden te willen aanhalen, maar waarschuwde meteen dat de Mexicaanse soevereiniteit, nationale belangen en bescherming van de bevolking het belangrijkst zijn. 

Premier Mark Rutte zei eerder geen chaos te verwachten nu Trump president is.

Bushes, Trumps en Clintons van de partij bij inauguratie Washington
Bushes, Trumps en Clintons van de partij bij inauguratie Washington

Onrust

Hoewel de ceremonie zelf vrijdag rustig is verlopen, waren er op andere plaatsen in Washington wel ongeregeldheden. Demonstranten werden volgens de politie gewelddadig en gooiden onder meer ruiten van winkels in. Ook liepen veel mensen mee in grote protestmarsen in de stad.

Volgens de politie zijn er meerdere personen gearresteerd en moest de politie pepperspray gebruiken om demonstranten in bedwang te houden. Ook zouden ten minste twee politieagenten lichtgewond zijn geraakt.

Ook in Amsterdam hebben mensen meegelopen aan een protestmars, onder de naam "Stop de haat". De betogers liepen van de Dam naar het Amerikaans consulaat op het Museumplein. Volgens een woordvoerder van de actie liepen er ongeveer duizend mensen mee.