Op de vooravond van Donald Trumps inauguratie als 45e president van de Verenigde Staten zijn in New York duizenden tegenstanders bij elkaar gekomen om te protesteren tegen diens aankomende presidentschap.

Ze lieten onder andere weten hoe belangrijk ze het milieu, de mensenrechten en het zorgstelsel vinden. De bijeenkomst kon rekenen op belangstelling van een aantal prominente Amerikanen.

Onder meer de burgemeester van New York, Bill de Blasio, regisseur Michael Moore, acteurs Robert De Niro, Mark Ruffalo en Alec Baldwin en actrices Sally Field en Julianne Moore togen donderdagavond naar het Trump International Hotel and Tower.

Ze werden voor het gebouw nabij Central Park bijgestaan door duizenden mensen met zorgen over de toekomstplannen van Trump.

Alec Baldwin

Baldwin hield buiten de studio van het programma Saturday Night Live op Rockefeller Plaza een toespraak. Hij deed dit deels als Donald Trump, een imitatie waarmee hij de afgelopen maandenal veel lof oogstte. "Het is hier zo koud dat ik heel nodig moet plassen", stelde 'Trump'. "Maar ik houd het nog even op; ik ga vanavond naar het Russische consulaat en daar laat ik het lopen." 

Baldwin verwees hiermee naar geheime documenten waarin wordt geïnsinueerd dat de nieuwe president Russische prostituees zou hebben betaald voor plasseks in een hotelkamer in Moskou.

Trump zelf heeft al meerdere malen zijn irritatie over de imitaties van Baldwin geuit. Hij noemde op Twitter Saturday Night Live, het programma waarin de sketches te zien zijn, "het slechtste dat NBC ooit heeft uitgezonden". 

Alec Baldwin imiteert Trump tijdens protestbijeenkomst in New York
Alec Baldwin imiteert Trump tijdens protestbijeenkomst in New York

Washington

Trump zelf was donderdagavond al in Washington, waar hij tijdens een concert zijn eigen supporters toesprak. Op de trappen van het Lincolnmonument beloofde hij Amerika te verenigen en sprak hij zich uit voor verandering.

Ook in Washington, waar vrijdag Trump tot de nieuwe president wordt beëdigd, zijn veel demonstranten op de been. Op beelden is te zien hoe het daar een stuk grimmiger eraan toeging. Anti-Trump-demonstranten raakten slaags met de politie, die traangas inzette om de rust te bewaren. De commotie ontstond vlak voor een gebouw waar voorstanders van Trump feestvierden.

Duizenden New Yorkers protesteren tegen presidentschap Trump
Duizenden New Yorkers protesteren tegen presidentschap Trump

Australië

In tientallen andere steden, waaronder in Australië en het Verenigd Koninkrijk, zijn donderdagavond anti-Trump-bijeenkomsten gehouden.

Trump zal vrijdag om 18.00 uur (Nederlandse tijd) het stokje overnemen van Obama. De inauguratie vindt traditiegetrouw plaats voor het Capitool in Washington. In de stad worden honderdduizenden mensen verwacht.

NU.nl zendt de inauguratie van Donald Trump vrijdag live uit vanaf 16.30 uur.