Donald Trump denkt dat andere Europese landen het voorbeeld van het Verenigd Koninkrijk zullen volgen in het verlaten van de Europese Unie.

Dat zegt de aankomend Amerikaans president in een zondagavond gepubliceerd interview met The Times of London. Het is het eerste Britse medium dat Trump te spreken kreeg sinds hij de presidentsverkiezingen won op 8 november.

Trump stelt dat de EU ernstig beschadigd is geraakt door de vluchtelingencrisis. "Ik denk dat het erg lastig is. Mensen willen hun eigen identiteit en het Verenigd Koninkrijk wil zijn eigen identiteit", zegt hij. Trump haalt onder andere het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan, die in zijn ogen een "catastrofale fout" heeft gemaakt door een miljoen vluchtelingen toe te laten in haar land.

Trump zou het Verenigd Koninkrijk een snelle en eerlijke handelsovereenkomst willen bieden met de Verenigde Staten om van de zogenaamde Brexit "iets groots" te maken. Volgens de krant zou hij ook positief zijn over de daling van het pond die volgens hem bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van Britse producten in het buitenland.

Hij laat bovendien weten dat hij de Britse premier Theresa May direct zal uitnodigen zodra hij plaats neemt in het Witte Huis.

Hoogtepunten uit 'Europees' interview met Trump
105
Hoogtepunten uit 'Europees' interview met Trump

Rusland

Trump zegt in The Times of London dat hij de economische sancties tegen Rusland wil beëindigen in ruil voor afspraken over het verlagen van kernwapens. De Republikein zou van mening zijn dat de twee grootste kernmachten ter wereld – de VS en Rusland – hun nucleaire wapenarsenalen "substantieel moeten verminderen".

Trump uit daarnaast kritiek op de Russische rol in de Syrische burgeroorlog. Hij beschrijft de interventie van Rusland als "een slechte zaak", die heeft geleid tot een "vreselijke humanitaire situatie".

NAVO

Trump ging ook in op het functioneren van de NAVO, nadat hij zich eerder weinig vleiend had uitgelaten over het internationale militaire samenwerkingsverdrag. "Ik kreeg veel kritiek toen ik zei dat de NAVO verouderd was. De NAVO is verouderd omdat het niets aan terreurdreigingen heeft gedaan."

De aankomende president vindt nog altijd dat veel landen te weinig betalen voor hun deelname en dat dat oneerlijk is voor de VS. "Maar dat gezegd hebbende, is de NAVO nog altijd heel belangrijk voor mij."

Obamacare

Trump liet zich zondag ook uit over zijn plannen voor het vervangen van Obamacare, het ziektekostenverzekeringsstelsel van president Barack Obama.

Hij zegt in een interview met The Washington Post dat hij "iedereen wil verzekeren'", maar gaf nog altijd geen verdere details over zijn plannen.

De inauguratie van Trump is op vrijdag 20 januari.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten