Senaat laat vermeende Russische hacks tijdens verkiezingen onderzoeken

De inlichtingencommissie van de Amerikaanse Senaat laat onderzoek verrichten naar de hacks waarmee Rusland mogelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen wilde beïnvloeden.

De commissie wil interviews afnemen met mensen in topposities in zowel het kamp van Donald Trump als het kamp van Barack Obama.

Ook gaat de commissie mogelijk mensen dagvaarden om een getuigenis af te leggen, zegt de Republikeinse voorzitter van de commissie, Richard Burr, en zijn democratische evenknie Mark Warner vrijdag.

Obama kondigde eind december een eerste reeks acties aan tegen Rusland en waarschuwde dat meer zullen volgen. Hij liet 25 Russische diplomaten het land uitzetten. De uitgezette diplomaten zouden volgens de Amerikaanse overheid voor inlichtingendiensten werken of daar nauwe banden mee hebben.

KGB

Tegen de FSB, de voornaamste opvolger van de beruchte Sovjet-inlichtingendienst KGB, en de militaire inlichtingendienst GRU werden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die "materiële steun" gegeven zouden hebben aan de "cyberactiviteiten" van de GRU staan op de sanctielijst.

Ook stuurde Obama het Amerikaanse Congres een rapport waarin wordt gesproken over "de manier waarop Rusland probeerde zich met onze verkiezing te bemoeien". Hij zei dat daarin ook wordt gesproken over hackpogingen in eerdere verkiezigen.

Onderhoud

Trump heeft inmiddels ook een onderhoud gehad met de verschillende Amerikaanse inlichtingendiensten over de kwestie. Hij accepteert volgens zijn stafchef Reince Priebus de conclusie dat Rusland achter de hacks zit en liet doorschemeren dat Trump mogelijk verdere stappen gaat ondernemen tegen Rusland.

Gebeld

Vrijdag werd ook bekend dat Michael Flynn, Trumps beoogde nationale veiligheidsadviseur, vijfmaal met de Russische ambassadeur heeft gebeld op de dag dat president Obama besloot 35 Russische diplomaten het land uit te zetten.

De gesprekken vonden plaats tussen het moment dat de Russische ambassade over de sancties werd geïnformeerd en het nieuws uit Moskou ze niet te vergelden.

Het nieuws, afkomstig van drie anonieme bronnen die op de hoogte zijn van gesprekken binnen de Amerikaanse regering, roept nieuwe vragen op over de contacten tussen adviseurs van Trump en Russische functionarissen.

Initiatief

Een medewerker van Trump bevestigde een telefoongesprek tussen Flynn en ambassadeur Sergej Kislyak. De bronnen benadrukten tegenover Reuters niet te weten wat werd besproken of van wie het initiatief voor de gesprekken kwam.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten het contact tussen Flynn en Kislyak niet als ongepast te zien. Volgens twee van de bronnen leidt het tijdstip van de gesprekken echter tot de vraag of Flynn mogelijk beloftes heeft gedaan aan Moskou om de sancties te verzachten.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie