Aankomend president Donald Trump heeft zijn schoonzoon Jared Kushner tot belangrijke politiek adviseur in het Witte Huis benoemd.

Kushner zat eerder in het team dat de machtsoverdracht van de president moet begeleiden. Ook speelde hij een belangrijke rol in de verkiezingscampagne van zijn schoonvader, vooral op het gebied van sociale en digitale media.

Naar verwachting zal hij zich vooral bezighouden met het Midden Oosten en handelsovereenkomsten. Kushner gaat samenwerken met stafchef Reince Priebus en strateeg Steve Bannon.

Hij is eigenaar van het weekblad New York Observer, dat hij in 2006 voor 10 miljoen dollar (bijna 9,5 miljoen euro) kocht. Eerder werkte Kushner in onroerend goed.

Het is opnieuw een aanstelling binnen de familie en vriendenkring van Trump. Volgens juristen is de aanstelling echter niet in strijd met de federale wetgeving. Voor de benoeming tot adviseur heeft hij geen toestemming nodig van de Senaat.

Nepotisme

"Jared is een belangrijke aanwinst voor ons team. Ik ben trots om hem een belangrijke rol te kunnen geven", aldus Trump maandag.

Democraten reageerden afwijzend op de aankondiging. Een groep van hen wil dat de aanstelling van Kushner wordt onderzocht, omdat ze vrezen dat sprake is van nepotisme en belangenverstrengeling.

Kushner (35) is getrouwd met Ivanka Trump. De dochter van Trump zal zelf geen deel uitmaken van de regering van de aanstaande Amerikaanse president, zo liet het transitieteam weten.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten