Doel van de campagne was om het vertrouwen van Amerikanen in de democratie te ondermijnen, om Hillary Clinton "zwart te maken" en haar kans op het presidentschap te verkleinen. De inlichtingendiensten maken vrijdag een korte versie van hun onderzoek openbaar.

Poetin en de Russische regering spreken een duidelijke voorkeur voor Trump uit, aldus het rapport.

Aankomend Amerikaans president Donald Trump erkent dat "meerdere partijen" hebben geprobeerd de Verenigde Staten te hacken. Volgens Trump heeft een eventuele hack echter geen invloed gehad op de uitkomst van de verkiezingen, laat hij vrijdag weten in een verklaring. De Republikein had vrijdag een afspraak met Amerikaanse inlichtingendiensten. Volgens Trump was de afspraak "constructief". 

"Rusland, China en andere groepen van buitenaf hebben meerdere keren geprobeerd om onze regering, bedrijven en organisaties, zoals de Democratische Partij te hacken. Er is echter geen enkel bewijs dat dit de uitkomst van de verkiezingen heeft beïnvloed. Daarnaast is er niet geknoeid met de stemmen", aldus Trump.

Trump trok eerdere conclusies van de diensten in twijfel. De aankomend president zei tevens dat hij na zijn inauguratie op 20 januari een team gaat formeren dat binnen drie maanden met een plan moet komen om cyberaanvallen effectief te bestrijden.

WikiLeaks

De hackers van de Democratische Partij deelden bemachtigde e-mails met WikiLeaks. Belastende informatie over Clinton kon zo naar buiten worden gebracht.

Hooggeplaatste Russische overheidsmedewerkers hebben de winst van Donald Trump tijdens de Amerikaanse verkiezingen ook gevierd, blijkt uit het rapport. Ze zagen de verkiezingsuitslag als een politieke overwinning voor Rusland.