VS zet 35 Russische diplomaten land uit om cyberaanvallen

De Amerikaanse regering heeft 35 Russische diplomaten in de VS gesommeerd het land binnen 72 uur te verlaten. De actie is de eerste in een reeks sancties die president Obama heeft getroffen vanwege de vermeende rol van Rusland in de grote hack van de Democratische partij.

De uitgezette diplomaten zouden volgens de Amerikaanse overheid voor inlichtingendiensten werken of daar nauwe banden mee hebben.

Tegen de FSB, de voornaamste opvolger van de beruchte Sovjet-inlichtingendienst KGB, en de militaire inlichtingendienst GRU worden ook sancties getroffen. Vier agenten van de GRU en drie bedrijven die "materiële steun" gegeven zouden hebben aan de "cyberactiviteiten" van de GRU staan op de sanctielijst.

Vanaf vrijdag mogen bovendien alle Russische diplomaten niet meer naar binnen in twee gebouwen in New York en Maryland. Volgens Obama worden die voor inlichtingendoeleinden gebruikt.

Inmenging

Het is een van de eerste zichtbare acties van de Amerikaanse regering tegen Rusland sinds het Rusland beschuldigde van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen door middel van hacks.

De Russische president Vladimir Poetin zou persoonlijk betrokken zijn geweest bij de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Daarmee wilde hij volgens medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten de kansen van Donald Trump om de verkiezingen te winnen vergroten.

Barack Obama kondigde donderdag een reeks acties aan tegen Rusland en waarschuwde dat meer zullen volgen. Ook zegt de president in de komende dagen het Amerikaanse Congres een rapport te sturen waarin wordt gesproken over "de manier waarop Rusland probeerde zich met onze verkiezing te bemoeien". Ook zei hij dat daarin wordt gesproken over hackpogingen in eerdere verkiezigen.

Methoden

Daarnaast gaan het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en opsporingsdienst FBI een gezamenlijk gemaakt rapport uitbrengen waarin zij uit de doeken doen hoe Russische hackersgroepen, zowel civiele als militaire, hun cyberaanvallen uitvoeren.

Het is de bedoeling dat andere landen en organisaties die vrezen dat zij het slachtoffer van een hack uit Rusland kunnen worden, zichzelf kunnen wapenen tegen die methoden.

Rusland

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken laat donderdag in een reactie weten dat het de uitzetting van de diplomaten veroordeelt en denk dat de actie contraproductief werkt bij de pogingen van beide landen om hun banden aan te halen.  

De prominente senator Konstantion Kosachiov drukte zich minder diplomatiek uit. Hij noemde de uitzetting van 35 Russen door de VS "de laatste stuiptrekkingen van politieke lijken", doelend op het aanstaande vertrek van de Amerikaanse president Obama en diens Democratische regering.

Kosachiov is voorzitter van de commissie voor Internationale Zaken van de Federatieraad, de Russische Eerste Kamer.

Buitenlandpolitiek

Moskou maakte eerder al duidelijk dat nieuwe Amerikaanse strafmaatregelen niet onbeantwoord zullen blijven. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de sancties donderdagavond "een teken van de onvoorspelbare en agressieve" buitenlandpolitiek van de VS. President Poetin zal beslissen hoe Rusland hierop reageert.

Tegelijkertijd zei de woordvoerder de "efficiëntie van deze sancties niet te willen overdrijven", aangezien Obama's termijn over drie weken afloopt. De zegsman zei "er niet zeker van te zijn of aankomend president Trump achter de sancties staat".

Trump

Aankomend president Donald Trump zegt in een reactie op de maatregelen van Obama dat het "tijd is voor het land om verder te gaan".

Wel zegt hij in de eerste week van 2017 een gesprek te hebben met de veiligheidsdiensten over de details van de vermeende inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie