Donald Trump heeft uitgaand CEO van het olie- en gasbedrijf ExxonMobil Rex Tillerson benoemd tot toekomstige minister van Buitenlandse Zaken. 

Eerder meldden onder andere The New York Times, NBC News en persbureau Reuters op basis van bronnen binnen het transitieteam de aanstelling van de 64-jarige Tillerson.

Tillseron staat aan het hoofd van de Texaanse oliemaatschappij, waar hij al 41 jaar voor werkt. De Russische regering is vol lof over Tillerson. Hij is volgens president Vladimir Poetin - een bekende van Tillerson - een echte professional. 

Trump noemt Tillerson in eerder interview 'speler van wereldformaat'
30
Trump noemt Tillerson in eerder interview 'speler van wereldformaat'

Problemen

Politici van zowel de Republikeinse als de Democratische partij zijn het erover eens dat de benoeming van Tillerson voor problemen kan gaan zorgen. 

De vraag is of Tillerson een kritische houding kan aannemen ten aanzien van Rusland als het gaat om bijvoorbeeld het conflict in Oekraïne.

Tillerson had in het kader van de oliehandel nauw contact met Russische topfunctionarissen, onder wie Poetin. In 2013 reikte Poetin nog de 'Orde van de Vriendschap', een Russische ridderorde, aan Tillerson uit, voor zijn "prestaties in de energiesector". 

Vanwege zijn warme banden met Moskou is de benoeming van Tillerson ook nog geen gelopen race. De Senaat beslist mee en daar wachten hem kritische vragen, ook al hebben de Republikeinen er de meerderheid.

Verklaring

In een verklaring prijst Trump Tillersons "vasthoudendheid, ruime ervaring en diepgaande begrip van geopolitiek''. Die eigenschappen maken hem wat de aankomend president betreft een "uitstekende keuze als minister van Buitenlandse Zaken''.

"Hij zal regionale stabiliteit promoten en zich concentreren op de belangrijkste nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten'', wordt Trump geciteerd in de verklaring die zijn overgangsteam dinsdag verstuurde.

Reacties

Senator John McCain, de Republikeinse presidentskanidaat in 2008, uitte zijn zorgen nog voor de benoeming van Tillerson. "Iedereen weet van zijn banden met Rusland".

Ook toekomstig leider van de Democraten Charles Schumer zegt dat Tillerson een "zeer grondig" gesprek nodig heeft voor de benoeming. De invloedrijke senator Marco Rubio schreef op Twitter dat hij het geen positief gegeven zou vinden als de toekomstige hoogste diplomaat een ''vriend van Vladimir'' is.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten