Witte Huis steunt onderzoek naar Russische inmenging verkiezingen

Het Witte Huis heeft steun uitgesproken voor een parlementair onderzoek naar vermeende Russische inmenging in de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse geheime diensten werken samen met de parlementsleden voor het opzetten van zo'n onderzoek. Woordvoerder Josh Earnest liet weten dat het Witte Huis al langer aanstuurde op een onderzoek.

In het Congres en Huis van Afgevaardigden gaan stemmen op voor een diepgaand onderzoek naar cyberaanvallen door Russische hackers, die mogelijk banden hebben met het Kremlin.

Leider Nancy Pelosi van de Democratische Partij in het Huis riep maandag op tot een gezamenlijk onderzoek door de Democraten en Republikeinen om de waarheid boven tafel te krijgen.

"Het Congres heeft een verantwoordelijkheid om onderzoek te doen naar het hacken van Rusland tijdens de verkiezingen", aldus Pelosi. Ze wil dat er een onafhankelijke commissie wordt opgezet.

CIA

De CIA denkt dat Rusland Donald Trump actief heeft geholpen in de verkiezingen. Trump liet daarop weten weinig vertrouwen te hebben in de inlichtingendiensten en sprak van een "samenzweringstheorie".

Earnest sprak maandag over de vermeende banden van Trump met Rusland. Daarbij benadrukte hij dat Trump tijdens de campagne Rusland heeft opgeroepen Hillary Clinton te hacken om e-mails openbaar te maken over de rol van Clinton bij een dodelijk incident in Libië, waarbij een Amerikaanse ambassadeur om het leven kwam.

"De e-mails die zijn gehackt en gelekt door de Russen zijn van de Democraten en John Podesta", zei de woordvoerder. "Niet van de Republikeinen en Stephen Bannon."

Obama

President Barack Obama heeft vrijdag de inlichtingendiensen opdracht gegeven onderzoek te doen naar de cyberaanvallen. Hij wil de resultaten daarvan voor 20 januari zien, de dag van zijn vertrek uit het Witte Huis.

Adviseur van binnenlandse veiligheid Lisa Monaco zegt dat cyberaanvallen tijdens verkiezingen niet nieuw zijn, maar wel een grens over zijn gegaan.

Democratische Partij

Rusland wordt ervan beschuldigd in te hebben gebroken op de computersystemen van het partijbestuur van de Democratische Partij. Na de cyberaanvallen kwamen vertrouwelijke e-mails van het bestuur in handen van Wikileaks.

De aanvallen zijn volgens experts uitgevoerd door twee hackgroepen in Rusland. De Russische regering heeft de aanvallen vermoedelijk toegestaan of de hackers zelfs aangestuurd.

Vertrouwen

Aanvankelijk werd gedacht dat de hackers er alleen voor wilden zorgen dat Amerikanen het vertrouwen in hun democratisch proces of de kandidaten zouden verliezen.

De CIA vermoedt echter dat er sprake is van inmenging, omdat Rusland een voorkeur zou hebben voor Trump. Trump heeft zich eerder positief uitgelaten over de Russische president Vladimir Poetin.

Uitslag

Het is niet duidelijk of de vermeende poging van Rusland tot inmenging daadwerkelijk een noemenswaardig verschil in de verkiezingsuitslag teweeg heeft gebracht.

In het hackschandaal gaat het vooral om het feit dat Rusland mogelijk een deel van de Amerikaanse stemmers heeft beïnvloed door belastend materiaal over de Democraten te publiceren. Er zijn geen aanwijzingen dat er stemkastjes zijn gehackt.

Lees meer over:
Tip de redactie