Aankomend president Donald Trump stelt voormalig generaal der mariniers John Kelly als minister van Binnenlandse Veiligheid.

Kelly krijgt als hoofdtaak om "illegale immigratie te stoppen en onze grenzen te beveiligen", laat Trump via een verklaring weten. Ook moet Kelly de banden gaan verbeteren tussen de Amerikaanse inlichtingendiensten en de politie.

De aanstelling van Kelly lag in de lijn der verwachting. Amerikaanse media hintten vorige week al op zijn benoeming.

De 66-jarige Kelly was onder meer van 2008 tot 2009 de commandant van de geallieerde strijdkrachten in Irak. Hij zwaaide in januari dit jaar af na een militaire carrière van veertig jaar.

In zijn laatste functie was hij verantwoordelijk voor alle Amerikaanse militaire activiteiten in Midden- en Zuid-Amerika, het zogenoemde United States Southern Command.

Rex Tillerson

Rex Tillerson wordt naar verluidt voorgedragen als minister van Buitenlandse Zaken. Hij is momenteel de baas bij oliemaatschappij Exxon Mobil.

De Russische regering is vol lof Tillerson. Hij is erg professioneel en een bekende van president Vladimir Poetin, zei een woordvoerder van het Kremlin maandag. Tillerson en Poetin hebben verscheidene keren om de tafel gezeten. "Ze hadden zakelijke bijeenkomsten", aldus de woordvoerder. "De president heeft meneer Tillerson enkele keren ontvangen."

De Exxon-baas sprak Poetin in 1999 voor het eerst op het eiland Sachalin, waar Exxon een groot project runde. Tillerson ontving in 2013 een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president.

'Vriend van Vladimir'

Amerikaanse politici reageerden dan ook sceptisch op het nieuws dat Trump van plan zou zijn de CEO naar voor te schuiven. De invloedrijke senator Marco Rubio schreef op Twitter dat hij het geen aanbeveling zou vinden als de toekomstige hoogste diplomaat een "vriend van Vladimir" is.

Tillerson is nog niet zeker van zijn benoeming tot hoogste diplomaat van de Verenigde Staten, maar bronnen rond het overgangsteam van de aankomende Amerikaanse president zeiden zaterdag tegen NBC News dat Trump van plan is de CEO voor te dragen.