'Rusland hielp Donald Trump bij verkiezingen volgens CIA'

Rusland heeft zich gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezingen om Donald Trump aan een zege te helpen, en niet alleen om het geloof in het verkiezingsproces te ondermijnen.

Dat heeft de CIA geconcludeerd, aldus de Washington Post. Amerikaanse inlichtingendiensten zijn op het spoor gekomen van personen die duizenden gehackte e-mails van onder meer Hillary Clintons campagnemanager aan WikiLeaks hebben doorgespeeld.

Deze personen zouden bij de diensten bekendstaan als leden van een door de Russische overheid geleide operatie om Trump het Witte Huis in te helpen en Clintons kansen te verkleinen.

De krant baseert zich op bronnen die afgelopen week op een bijeenkomst waren waar enkele vooraanstaande Amerikaanse senatoren door de CIA op de hoogte werden gebracht van de Russische bemoeienis.

Democraten

Vanaf het begin van de herfst waren de hackers alleen nog maar geïnteresseerd in de Democraten, aldus een van de functionarissen. ''Dat was een belangrijke aanwijzing voor hun bedoelingen. Als zij ons politieke systeem in diskrediet wilden brengen, waarom dan alleen het falen van een partij publiceren terwijl je een doelwit hebt als Trump?''

Ook zou er zijn ingebroken op de systemen van het partijbestuur van de Republikeinen, maar die informatie hebben de hackers niet doorgespeeld aan Wikileaks. De Republikeinse Partij ontkent dat er is ingebroken.

'Geen invloed op uitkomst'

De conclusies van de CIA betekenen volgens de bronnen niet dat Moskou er in is geslaagd de uitkomsten van de verkiezingen te veranderen of op belangrijke punten te beïnvloeden.

Een woordvoerster van de CIA meldde dat de dienst geen commentaar op het bericht heeft. Russische functionarissen hebben eerder al elke beschuldiging van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen ontkend.

Trump

Donald Trump liet in een reactie weten dat hij geen vertrouwen heeft in de conclusies van de inlichtingendiensten. "Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat Saddam Hoessein massavernietigingswapens had."

Daarmee verwijst Trump naar de inval van de Verenigde Staten in Irak. Dat gebeurde onder het voorwendsel dat Hoessein de beschikking had over massavernietigingswapens. Dat bleek niet het geval.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie