Hoger beroep voor hertelling stemmen Michigan afgewezen

Het hooggerechtshof in de staat Michigan heeft vrijdag het hoger beroep van ex-presidentskandidaat Jill Stein voor het hertellen van stemmen in de staat afgewezen.

Het hoger beroep was waarschijnlijk de laatste kans voor Stein, van de Groene Partij, om een hertelling voor elkaar te krijgen. In Michigan heeft toekomstig president Donald Trump nipt gewonnen van zijn grootste rivaal Hillary Clinton. Stein hoopt dat met een hertelling Clinton alsnog de staat kan winnen.

Donderdag stopte een federale rechter het hertellen, omdat Stein geen gedupeerde is en daarom geen recht heeft op het aanvragen van een hertelling. Ze heeft in Michigan één procent van de stemmen gekregen.

De rechters in Michigan oordeelden vrijdag dat "moet worden aangetoond dat er mogelijk fraude is gepleegd of dat er fouten zijn gemaakt en dat de kandidaat daardoor gedupeerd is", meldt de lokale zender Mlive.

Drie rechters (aangesteld door de Republikeinen) stemden voor het afwijzen van het hoger beroep, terwijl twee (Democraten) juist tegen stemden. Twee andere rechters trokken zich terug van de stemming, omdat ze door Trump zijn genomineerd voor het federale hooggerechtshof.

Drie staten

Stein had behalve in Michigan ook in Wisconsin en Pennsylvania een hertelling aangevraagd. Er waren in deze staten berichten over fraude met gehackte elektronische stemmachines.

In alle drie de staten was Donald Trump de verrassende winnaar. In Wisconsin worden de stemmen al opnieuw geteld. In Pennsylvania wil Stein via de federale rechter nog een hertelling afdwingen.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie