Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani niet in kabinet Trump

Oud-burgemeester van New York Rudy Giuliani zal geen zitting nemen in het kabinet van aankomend president Donald Trump, ook al is hij genoemd voor de post Buitenlandse Zaken.

Dat heeft Giuliani zelf besloten, maakt het zogenoemde transitieteam van Trump vrijdag bekend. Volgens een lid van dat team is het oog nu gevallen op Rex Tillerson, CEO van olie- en gasbedrijf ExxonMobil.

De 72-jarige politicus heeft laten weten dat hij de post van minister van Buitenlandse Zaken niet ambieert. Ook heeft hij geen interesse in andere functies in Trumps regering.

"Rudy Giuliani is een buitengewoon getalenteerde en patriottische Amerikaan. Ik zal hem altijd dankbaar blijven voor zijn toewijding aan onze campagne, nadat ik de voorverkiezingen won en voor zijn zeer wijze raad", zegt Trump in een verklaring.

Uitstekend lid

Giuliani zou volgens Trump een uitstekend lid van het kabinet zijn geweest, maar hij zegt diens redenen te respecteren en te begrijpen. "Hij blijft een goede vriend en zo nodig zal ik om zijn advies vragen", aldus Trump.

Wie Amerika dan wel tegenover het buitenland gaat vertegenwoordigen, blijft vooralsnog onduidelijk. Onder de kandidaten zijn oud-generaal David Petraeus, voormalig presidentskandidaat Mitt Romney en oud-VN-ambassadeur John Bolton.

Tillerson zou favoriet zijn. Trump heeft dinsdag een ontmoeting met hem gepland. Ook zal hij in het weekend in gesprek gaan met de ExxonMobil-baas.

Economie

Trump zal waarschijnlijk Goldman Sachs-topman Gary Cohn aanstellen om het economie beleid te coördineren. Dat hebben bronnen binnen het transitieteam laten weten.

Het is opvallend dat Trump van plan is om Cohn (56), een man uit de financiële sector, te benoemen als hoofd van de Nationaal Economische Raad. Tijdens zijn verkiezingscampagne beschuldigde Trump zakenbank Goldman ervan deel uit te maken van een globale machtsstructuur, die de Amerikaanse arbeidersklasse heeft beroofd. Ook had de Republikein in het verleden kritiek op de macht van Wall Street.

Trump benoemde eerder ook al Steven Mnuchin (53), een bankier die lang voor Goldman Sachs werkte, als minister van Financiën.

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie