Trump zegt dat relatie met China zal verbeteren

Donald Trump is ervan overtuigd dat de betrekkingen van de VS met China onder zijn nieuwe ambassadeur zullen verbeteren. 

Terry Branstad, zijn kandidaat voor de post, kent het land en weet hoe je doelen moet bereiken, zei de toekomstig president donderdagavond (plaatselijke tijd) tijdens een toespraak in Des Moines. Trump haalde Branstad, die gouverneur is in de staat Iowa, donderdag kort op het podium.

Trump benadrukte tijdens de toespraak nog maar eens dat de relatie tussen beide landen moeizaam is, omdat China zich oneerlijk opstelt. "China is geen markteconomie. Het wordt tijd dat ze zich aan de regels houden en ze zullen zich aan de regels gaan houden.''

"China is verantwoordelijk voor bijna de helft van het handelstekort van de VS'', zei Trump in Des Moines. "Ik weet dat China zo concurrerend was en zaken deed met mensen die er niets van snapten. Maar we gaan met wederzijds respect van elkaar profiteren en Terry gaat ervoor zorgen.''

Taiwan

Tijdens zijn campagne had de aankomende president al de nodige kritiek op Peking. Vorige week maakte Trump het er niet beter op omdat hij een telefoongesprek voerde met de president van Taiwan. Dat ligt in Peking bijzonder gevoelig, omdat de eilandstaat wordt beschouwd als onderdeel van de Volksrepubliek China.

Oude vriend

In China werd positief gereageerd op het nieuws rond de nominatie voor Branstad, die door de Chinezen een 'oude vriend' van het Chinese volk wordt genoemd. Het Chinese persbureau Xinhua zei woensdag dat de aanstelling van de gouverneur, die zes handelsmissies naar China heeft geleid, een positieve stap naar een gezonde en stabiele relatie met China betekent.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie