Aankomend president Donald Trump is van plan klimaatcriticus Scott Pruitt te benoemen als hoofd van het Environmental Protection Agency, het agentschap dat belast is met de bescherming van het milieu en de volksgezondheid in de Verenigde Staten.

De aanstelling van Pruitt is opvallend. De 48-jarige Republikein heeft in het verleden namelijk veel kritiek geuit op het agentschap dat hij straks gaat leiden. Hij klaagde het EPA zelfs aan.

In zijn tijd als procureur-generaal van de staat Oklahoma heeft hij het EPA bovendien herhaaldelijk opgeroepen milieuvoorschriften en regelgeving ter bescherming van de volksgezondheid terug te draaien.

Ook is Pruitt een voorstander van fossiele brandstoffen en ontkent hij dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens.

Obama

Pruitt maakte volgens The Washington Post ook deel uit van een coalitie van tientallen staten en bedrijven die naar de rechter stapte om het uitstootplan van Barack Obama tegen te houden. Dat leidde ertoe dat het hooggerechtshof begin dit jaar besloot om het plan om de CO2-uitstoot van energiecentrales aan banden te leggen, te bevriezen.

Ook maakte Pruitt deel uit van een groep die de EPA aanklaagde om diens onlangs aangekondigde regelgeving om de uitstoot van het broeikasgas methaan in de olie- en gassector te beperken.

China

Ook werd woensdag bekend dat Terry Branstad in januari onder de nieuwe president Trump ambassadeur in China wordt. De 70-jarige politicus is gouverneur van de staat Iowa, een functie die hij sinds 2013 vervult en ook al tussen 1983 en 1999 uitoefende.

Trumps zogenoemd transitieteam, dat de overgang naar het presidentschap voorbereidt, maakt de benoeming woensdag bekend.

Branstad krijgt geen gemakkelijke taak in Peking. Trump kreeg vorige week al ruzie met China omdat hij een telefoongesprek voerde met de president van Taiwan. Dat ligt in Peking bijzonder gevoelig, omdat de eilandstaat wordt beschouwd als onderdeel van de Volksrepubliek China.

De Verenigde Staten verbraken in de jaren 70 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en zochten juist toenadering tot China. Peking diende afgelopen week een protest in Washington over de handelwijze van Trump in.

Binnenlandse Veiligheid

Trump wil de voormalige generaal der mariniers John Kelly tot minister benoemen op het belangrijke ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Dat meldt onder meer de omroep CBS woensdag.

De 66-jarige Kelly was onder meer van 2008 tot 2009 de commandant van de geallieerde strijdkrachten in Irak. Kelly zwaaide in januari dit jaar af na een militaire carrière van veertig jaar. In zijn laatste functie was hij verantwoordelijk voor alle Amerikaanse militaire activiteiten in Midden- en Zuid-Amerika, het zogenoemde United States Southern Command.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten