Zo snel mogelijk na het aantreden van Donald Trump als Amerikaanse president op 20 januari moet een NAVO-top worden gehouden.

''Ik vind dat belangrijk omdat de geopolitieke situatie zo instabiel is’’, zei minister Bert Koenders dinsdag in Brussel voor aanvang van overleg met de NAVO-ministers van Buitenlandse Zaken.

De top moet de trans-Atlantische relaties bestendigen, waarbij de afspraken over goede defensie en wederzijdse bijstand, waar Trump twijfel over heeft gezaaid, moeten worden herbevestigd. Tegelijkertijd is het van belang de spanningen met Rusland te verminderen, aldus Koenders.

Koenders wilde niet vooruitlopen op het beleid van Trump. Maar de minister gaat ervan uit dat ook hij een aanval op één NAVO-land als een aanval op allen beschouwt. ''Ik heb er alle vertrouwen in dat het zo blijft.'' Trump liet eerder doorschemeren dat dit uitgangspunt voor hem niet zo heilig is.

De gevolgen van Trumps verkiezing zijn dinsdagavond een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het diner van de NAVO-ministers. Ook de relatie met Rusland wordt dan besproken.

Samenwerking tussen de EU en NAVO is de beste manier om de kracht van de trans-Atlantische relaties te tonen en twijfels daarover weg te nemen, zei secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg. Hij ziet ernaar uit om Trump in Brussel te ontvangen en ''te praten over de uitdagingen waar we voor staan.’’

De EU en de NAVO stemmen dinsdag in met veertig ''concrete'' maatregelen die de samenwerking op zeven terreinen verdiept. Het betreft onder meer operaties op zee en de strijd tegen cyberaanvallen.