Stemmen presidentsverkiezing VS in Michigan opnieuw geteld

De stemmen bij de verkiezing van de president in Amerika in de staat Michigan moeten opnieuw geteld worden. De hertelling zal maandag beginnen.

De rechter ging akkoord met het verzoek van een hertelling van de Groene Partij in de Verenigde Staten, aldus CNN.

Het is de partij niet gelukt om genoeg geld binnen te halen voor een hertelling van de stemmen die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn uitgebracht in Pennsylvania. De partij van Jill Stein laat de zaak daarom vallen.

Stein zegt geen bewijs te hebben van fraude, maar stelt dat het systeem wel zeer fraudegevoelig is.

Wisconsin

Eerder ging Wisconsin akkoord met een hertelling. Daar is donderdag begonnen met het opnieuw tellen van de stemmen.

Donald Trump won bij de verkiezingen op 8 november in de twee genoemde staten nipt van Hillary Clinton. In totaal gaat het om 26 kiesmannen: tien in Wisconsin en zestien in Michigan. Aan de uitslag van de verkiezingen kan de hertelling echter niets veranderen. Trump won in totaal 306 kiesmannen, Clinton kreeg er 232.

Trump beschuldigde Stein ervan dat de campagne alleen het doel heeft om haar "eigen zakken te vullen". "Het is oplichterij van de Groene Partij. De resultaten van de verkiezingen moeten worden gerespecteerd in plaats van te worden betwist", aldus de aankomend president.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie