John Kerry, de huidige minister van Buitenlandse Zaken van de VS, heeft gewaarschuwd dat toekomstig president Donald Trump advies moet inwinnen bij experts voordat hij andere staatshoofden belt.

Kerry deed zijn uitlatingen nadat Trump eerder deze week telefonisch contact had met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Er was sinds 1979 niet meer op dit niveau contact geweest tussen de twee landen.

Het baart de huidige minister van Buitenlandse Zaken zorgen dat Trump en zijn team nog geen enkel contact met adviseurs van het ministerie hebben gezocht om te praten over het Amerikaanse buitenlandse beleid.

"Het is uiteraard aan Trump en zijn team om te kiezen of het advies van experts wordt opgevolgd. Maar het lijkt me op z’n minst raadzaam om een keer te praten met onze mensen", aldus Kerry. "Het is verstandig om alle informatie over de actuele stand van zaken in bepaalde landen te kennen voordat er gesprekken met die landen worden gevoerd."

Afvallige provincie

Washington verbrak in 1979 de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte ze juist aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet.

Volgens Trumps transitieteam, dat hem voorbereidt op zijn tijd in het Witte Huis, spraken de twee leiders over "de nauwe banden tussen de de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid".

De opvallende actie van Trump is niet in goede aarde gevallen bij de autoriteiten in China. Die zijn sinds president Jimmy Carter in 1979 het zogenoemde één-China-beleid als uitgangspunt nam, gewend om als het enige China officiële betrekkingen te onderhouden met Washington.

Belangrijke wapenleverancier

Het Witte Huis liet na het telefoontje van Trump weten dat het vast blijft houden aan het één-China-beleid. China heeft nog niet officieel gereageerd.

Trump meldt op Twitter dat Tsai degene was die hem belde om hem te feliciteren met de verkiezingswinst. "Interessant is hoe de VS miljarden aan militair materieel verkoopt aan Taiwan, terwijl ik geen felicitatie zou mogen ontvangen", reageerde Trump vervolgens.

Ondanks het gebrek aan formele betrekkingen is Washington de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

Kritiek op China

Op Twitter uit Trump kritiek op het beleid van China. "Vroeg China ons om toestemming toen ze hun munt devalueerden waarmee ze het voor onze bedrijven moeilijker maakten te concurreren? Of om een militaire macht op te bouwen in de Zuid-Chinese Zee? Ik dacht het niet!" aldus Trump in een tweetal tweets.