Het is de Groene Partij niet gelukt om genoeg geld binnen te halen voor een hertelling van de stemmen die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn uitgebracht in Pennsylvania. De partij van Jill Stein laat de zaak daarom vallen.

Stein zegt geen bewijs te hebben van fraude, maar stelt dat het systeem wel zeer fraudegevoelig is. Om de zaak voor de rechter te krijgen was 1 miljoen dollar (ongeveer 938.000 euro) nodig, meldt AP.

Maandag stond een eerste hoorzitting gepland in de zaak en de rechtbank zou het benodigde geldbedrag voor 17.00 uur binnen moeten hebben. Maar volgens de Groene Partij zijn "gewone burgers met gewone middelen" niet in staat gebleken om de zaak te financieren.

Het team rond Stein heeft, enkele uren nadat het verzoek tot hertelling was ingetrokken, laten weten de strijd nog niet op te willen geven. Advocaten verbonden aan de campagne zeggen naar de federale rechter te zullen stappen om een hertelling af te dwingen.

Stein zelf had al gezegd maandag met een verklaring te komen onder aan de Trump Tower in New York.

Inzamelingsactie

De Groene Partij had een inzamelingsactie opgezet om de stemmen in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan opnieuw te laten tellen. De crowdfundactie leverde ruim 5 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro) op.

Wisconsin, dat akkoord ging met een hertelling, is afgelopen donderdag begonnen met het opnieuw tellen van de stemmen. In Michigan zou een hertelling begin volgende week van start kunnen gaan.

1 procent

Donald Trump won bij de verkiezingen op 8 november in alle drie de genoemde staten nipt van Hillary Clinton. In totaal gaat het om 46 kiesmannen: twintig in Pennsylvania, tien in Wisconsin en zestien in Michigan.

De overwinning van Trump in Pennsylvania was bijzonder. Sinds 1988 slaagde geen Republikeins presidentskandidaat er in om de staat te winnen. De marge waarmee hij Clinton daar versloeg was slechts 49.000 stemmen: een verschil van nog geen 1 procent.

De stemmen in Pennsylvania worden herteld als het verschil 0,5 procent of lager is.

Illusies

Stein maakt zich over haar eigen kansen overigens weinig illusies, maar zegt dat Amerikanen "verkiezingen verdienen die we kunnen vertrouwen".

Meer Amerikanen zijn argwanend over de uitslag, onder meer vanwege diverse hacks. Een artikel van New York Magazine over mogelijke manipulatie van stemcomputers wakkerde de onrust aan.

Clinton deed het volgens een aantal wetenschappers opvallend slecht in een aantal districten waar met computers werd gestemd. Bewijs voor fraude is niet geleverd.

Clinton

Het campagneteam van Clinton liet vorige week weten mee te willen werken aan een hertelling in enkele staten, nadat Stein had gevraagd om een hertelling in Wisconsin.

Clintons team zei echter geen bewijs te hebben van fraude met stemcomputers. Met de roep om een hertelling wilde ze niet de verkiezingsuitslag betwisten, maar onderzoeken of alles aan beide kanten eerlijk is verlopen.

Trump beschuldigde Stein ervan dat de campagne alleen het doel heeft om haar "eigen zakken te vullen". "Het is oplichterij van de Groene Partij. De resultaten van de verkiezingen moeten worden gerespecteerd in plaats van te worden betwist", aldus de aankomend president.