Aankomend president Donald Trump heeft vrijdag telefonisch contact gehad met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Het is voor het eerst sinds 1979 dat er op dit niveau contact is tussen de Verenigde Staten en Taiwan.

In dat jaar verbrak Washington de diplomatieke betrekkingen met Taiwan en knoopte ze juist aan met China, dat Taiwan als een afvallige provincie ziet.

Volgens Trumps transitieteam, dat hem voorbereidt op zijn tijd in het Witte Huis, spraken de twee leiders over "de nauwe banden tussen de de Verenigde Staten en Taiwan op het gebied van economie, politiek en veiligheid".

De opvallende actie van Trump is niet in goede aarde gevallen bij de autoriteiten in China. Die zijn sinds president Jimmy Carter in 1979 het zogenoemde één-China-beleid als uitgangspunt nam, gewend om als het enige China officiële betrekkingen te onderhouden met Washington.

Eén-China-beleid

Het Witte Huis liet na het telefoontje van Trump weten dat het vast blijft houden aan het één-China-beleid. China heeft nog niet officieel gereageerd.

Trump meldt op Twitter dat Tsai degene was die hem belde om hem te feliciteren met de verkiezingswinst. "Interessant is hoe de VS miljarden aan militair materieel verkoopt aan Taiwan, terwijl ik geen feliciatie zou mogen ontvangen", reageerde Trump vervolgens.

Ondanks het gebrek aan formele betrekkingen is Washington de enige wapenleverancier van Taiwan en tevens de belangrijkste politieke bondgenoot.

'Kleinzielig'

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi noemde het telefoontje van Tsai aan Trump "een kleinzielige daad" van Taiwan, meldde het Hongkongse Phoenix Television.

"Dit is slechts een onbetekenende daad van Taiwanese zijde en zal niet het één-China-principe aantasten dat al is vastgelegd door de internationale gemeenschap", sprak Wang.

"Het één-China-principe is de hoeksteen van de gezonde ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en wij hopen dat deze politieke basis niet zal worden gehinderd of beschadigd op wat voor manier dan ook."

Banden

China en Taiwan, gescheiden door een zeestraat, hebben de afgelopen jaren de betrekkingen verbeterd door de economische banden aan te halen en de start van dagelijkse vluchten.

Na de verkiezing van Tsai, die in mei aantrad, is de verhouding weer danig bekoeld. Anders dan zijn voorgangers erkent Tsai niet dat er maar één China is. Het één-China-principe werd in 1992 door de leiders van China en Taiwan onderschreven, al houden Beijing en Taipei er ieder stilzwijgend hun eigen interpretatie op na.

China beschouwt Taiwan als afvallige provincie. Het één-Chinabeleid gaat ervan uit dat er maar één China bestaat, namelijk de Volksrepubliek China.

Duterte

Trump heeft ook gebeld met zijn Filipijnse collega Rodrigo Duterte en hem uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis volgend jaar.

Volgens Dutertes vertrouweling Christopher Go was het een "zeer plezierig en geanimeerd gesprek", dat zeven minuten duurde.

Duterte heeft op zijn beurt Trump gevraagd naar Manilla te komen in 2017, wanneer de Filipijnen voorzitter zijn van een aantal topconferenties van de Associatie van Zuid-Oost-Aziatische Landen.

De afgelopen maanden beledigde Duterte president Barack Obama een paar keer en riep hij bij herhaling het helemaal gehad te hebben met de Verenigde Staten.