Vertrekkend CIA-chef waarschuwt Trump voor gevolgen einde Iran-deal

Als Donald Trump echt een streep wil zetten door de nucleaire deal met Iran, dan zou dat het ''toppunt van domheid'' zijn volgens vertrekkend CIA-chef John Brennan.

De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde de volgende president van de Verenigde Staten woensdag voor de risico's in een interview met de BBC.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat hij van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran af wil. ''Ik denk dat dat rampzalig zou zijn'', zegt de CIA-baas. Het zou volgens hem juist de haviken in Iran in de kaart spelen. Als Iran vervolgens nieuwe pogingen gaat doen om kernwapens te ontwikkelen, kunnen andere staten volgen, vreest Brennan.

De vertrekkend chef van de CIA had meer waarschuwingen voor Trump. Zo doet hij er volgens Brennan verstandig aan om Russische beloften met de nodige scepsis te benaderen. Die zijn volgens hem in het verleden dikwijls niets waard gebleken.

Zeker als het gaat om Syriƫ toonde Brennan zich somber over de mogelijkheden om overeenstemming te bereiken. ''Ik heb er geen vertrouwen in dat de Russen zich laten tegenhouden voordat ze zoveel tactische successen op het slagveld hebben geboekt als mogelijk is.''

Aan de andere kant hoopt ook de spionagebaas dat de relatie tussen de VS en Rusland zal verbeteren. Trump wil daar een speerpunt van maken in zijn buitenlandse beleid.

Pompeo

Brennan draagt binnenkort zijn ambt over aan Republikein Mike Pompeo, mits de Senaat diens kandidatuur goedkeurt. Net voordat Trump bevestigde dat hij hem zal voordragen, liet Pompeo via Twitter weten dat hij zich ''erop verheugt'' om de ''rampzalige deal'' met Iran terug te draaien.

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie