Aankomend president Donald Trump draagt naar verwachting Steven Mnuchin voor als minister van Financiën.

De benoeming van de Hollywoodfinancier en voormalig bankier bij zakenbank Goldman Sachs zal woensdag officieel worden bekendgemaakt. Dat melden verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen die dichtbij het overgangsteam van Trump staan.

Mnuchin was de financiële topman tijdens de campagne van Trump. De 53-jarige investeerder begon zijn carrière bij Goldman Sachs waar hij zeventien jaar werkte. Later werd hij ook partner bij de bank.

Nadat Mnuchin de bank verliet in 2002, maakte hij naam als financier van diverse Hollywoodfilms. Hij was in 2004 de oprichter van Dune Capital waar hij onder anderen de filmserie X-men en de film Avatar produceerde.

Economische Zaken

Inmiddels zou Trump de Amerikaanse miljardair Wilbur Ross op het oog hebben als minister van Economische Zaken, meldt NBC News op basis van bronnen die betrokken zijn bij de benoemingen.

Ross was adviseur tijdens de campagne van Trump. De 79-jarige investeerder en voormalig bankier is gespecialiseerd in beleggingen in noodlijdende ondernemingen. Hij legde zich vooral toe in de staal- en kolenindustrie in de Verenigde Staten. Zakenblad Forbes schat zijn vermogen op 2,9 miljard dollar (2,7 miljard euro).

Zowel Mnuchin als Ross doneerde in het verleden voor campagnes van de Democraten. Beiden schaarden zich echter al vroeg achter Trump toen hij diens verkiezingscampagne begon. Een andere overeenkomst tussen de twee is dat ze beiden geen politieke ervaring hebben.

Transport

Trump maakte dinsdag zijn keuze bekend voor Elaine Chao als minister van Transport. Chao (63) was eerder minister van Arbeid onder president George W. Bush.

"Haar deskundigheid is een aanwinst in onze missie om onze infrastructuur weer op te bouwen", liet Trump in een verklaring weten.

Eerder op dinsdag droeg hij Tom Price al voor als minister van Volksgezondheid. Price (62) is een geducht Republikeins tegenstander van de zorgverzekeringswet Obamacare die vertrekkend president Barack Obama in 2010 ondertekende. Vroeger was de Afgevaardigde uit Atlanta tevens orthopedisch chirurg.

Nucleair akkoord

Ondertussen spreekt de vertrekkend chef van de CIA zich uit over Trumps plannen om het nucleair verdrag met Iran te verbreken. Als Trump echt een streep wil zetten door de nucleaire deal, dan zou dat het ''toppunt van domheid'' zijn, zegt John Brennan. De baas van de Amerikaanse inlichtingendienst waarschuwde de volgende president woensdag voor de risico's in een interview met de BBC.

Tijdens de verkiezingscampagne zei Trump dat hij van het moeizaam tot stand gekomen akkoord over de nucleaire activiteiten van Iran af wil. ''Ik denk dat dat rampzalig zou zijn'', zegt de CIA-baas. Het zou volgens hem juist de conservatieven in Iran in de kaart spelen. Als Iran vervolgens nieuwe pogingen gaat doen om kernwapens te ontwikkelen, kunnen andere staten volgen, vreest Brennan.

De vertrekkend chef van de CIA had meer waarschuwingen voor Trump. Zo doet hij er volgens Brennan verstandig aan om Russische beloften met de nodige scepsis te benaderen. Die zijn volgens hem in het verleden dikwijls niets waard gebleken.

Donald Trump wordt op 20 januari benoemd tot president van de Verenigde Staten.