Er is geen bewijs dat tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 8 november is gefraudeerd. Dat heeft het Witte Huis maandag laten weten in een reactie op de tweet van Donald Trump die hij zondagavond stuurde.

De toekomstige Amerikaanse president beschuldigde de staten Virginia, New Hampshire en Californië van "serieuze verkiezingsfraude". Ook beweerde hij dat miljoenen Amerikanen illegaal een stem uitbrachten.

Trump, die Hillary Clinton versloeg bij de verkiezingen, won niet de popular vote, het hoogste aantal absolute stemmen. Hij stelt dat dit wel het geval zou zijn geweest indien miljoenen stemmen die volgens hem illegaal werden uitgebracht niet worden meegerekend.

Het is niet duidelijk op wie Trump exact doelt. Ook in zijn beschuldigingen aan de drie staten waar Clinton de meeste stemmen kreeg, geeft hij geen verdere uitleg.

Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten geen aanwijzingen te hebben gevonden die dergelijke claims van Trump onderbouwen.

Hertelling

Trump reageerde met zijn tweet zondag op zijn beurt weer op de vraag van de staat Wisconsin, waar de groene partij opriep tot een hertelling van de stemmen.

In die staat kreeg Trump een kleine meerderheid van de stemmen. Eerder noemde hij de hertelling "belachelijk". Het campagneteam van Hillary Clinton liet eerder weten te willen meewerken aan een hertelling.

Nu in de Verenigde Staten nog steeds stemmen worden geteld, blijkt dat de voorsprong van Clinton in het absoluut aantal stemmen is opgelopen tot zo'n twee miljoen stemmen.

Dit verandert echter niets aan de uitslag van de verkiezingen, omdat Trump de meeste kiesmannen achter zich heeft staan. Ook een hertelling zal dit naar verwachting niet veranderen. Op 19 december maken de kiesmannen de uitslag officieel bekend.