Donald Trump beschuldigt de staten Virginia, New Hampshire en Californië van "serieuze verkiezingsfraude". Ook zegt de aankomende Amerikaanse president dat miljoenen Amerikanen illegaal een stem uitbrachten. 

Op Twitter uitte Trump zondagnacht zijn ongenoegen over de gang van zaken tijdens de verkiezingen, die hij won van Hillary Clinton. 

Trump won echter niet de popular vote, het meeste absoluut aantal stemmen, maar zegt dat dit wel het geval zou zijn geweest indien miljoenen stemmen die volgens hem illegaal werden uitgebracht niet worden meegerekend. 

Het is niet duidelijk op wie Trump exact doelt. Ook in zijn beschuldigingen aan de drie staten, waar Hillary Clinton de meeste stemmen kreeg, geeft hij geen verdere uitleg. Onderzoekers hebben tot nu toe geen bewijs gevonden voor de grootschalige verkiezingsfraude waar Trump op doelt.

Trump noemt de fraude een "serieus probleem" en vraagt zich af waarom media hier niet over schrijven. 

Hertelling

Trump reageert met zijn tweet op de vraag van de staat Wisconsin, waar de groene partij opriep tot een hertelling van de stemmen. In die staat kreeg Trump een kleine meerderheid van de stemmen. Eerder noemde hij de hertelling "belachelijk". Het campagneteam van Hillary Clinton liet eerder weten te willen meewerken aan een hertelling.

Nu in de Verenigde Staten nog steeds stemmen worden geteld, blijkt dat de voorsprong van Clinton in het absoluut aantal stemmen is opgelopen tot zo'n twee miljoen stemmen. Eerder was nog sprake van een verschil van een paar duizend stemmen.

Dit verandert echter niets aan de uitslag van de verkiezingen, omdat Donald Trump de meeste kiesmannen achter zich heeft staan. Ook een hertelling zal dit naar verwachting niet veranderen. Op 19 december maken de kiesmannen de uitslag officieel bekend.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten