Het campagneteam van Hillary Clinton zegt zaterdag mee te willen werken om een hertelling te realiseren in enkele staten. Eerder had Jill Stein van de kleine Groene Partij al gevraagd om een hertelling in de staat Wisconsin.

Het team van Clinton geeft echter ook toe geen bewijs te hebben gezien van fraude met stemcomputers, schrijft CNN. Met de roep om een hertelling willen ze niet de verkiezingsuitslag betwisten, maar onderzoeken of alles eerlijk is verlopen aan beide kanten.

Er werden eerder geen stappen genomen voor een hertelling "omdat we zelf geen bewijs hebben gevonden voor hacks of andere pogingen om het gedrag van stemcomputers te wijzigen", laat een woordvoerder van het campagneteam van Clinton weten. "Maar nu er een hertelling is aangevraagd in Wisconsin, zijn we zeker van plan hier ook gevolg aan te geven."

Acties

"Als Jill Stein daadwerkelijk doorzet met de hertellingen in Pennsylvania en Michigan, dan zullen wij zeker dezelfde acties ondernemen in die staten", aldus de woordvoerder.

Donald Trump heeft zaterdag voor het eerst gereageerd op de hertelling. Hij beschuldigt Stein ervan dat de campagne alleen het doel heeft om haar "eigen zakken te vullen". "Het is oplichterij van de Groene Partij. De resultaten van de verkiezingen moeten worden gerespecteerd in plaats van te worden betwist", aldus Trump in een statement. 

Als de hertellingen in alle drie de staten doorgaan, kan dat in theorie de uitslag veranderen. In totaal staan 46 kiesmannen op het spel: twintig in Pennsylvania, tien in Wisconsin en zestien in Michigan. Clinton wordt president in het onwaarschijnlijke geval dat zij in alle drie deze staten alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen.