Jill Stein van de kleine Groene Partij heeft om een hertelling gevraagd van de stemmen die bij de Amerikaanse verkiezingen zijn uitgebracht in de staat Wisconsin.

Dat melden Amerikaanse media vrijdag op gezag van de kiescommissie in Wisconsin.

De Republikein Donald Trump won in die staat met een klein verschil van de Democrate Hillary Clinton. Stein zette een crowdfundactie op om de stemmen in drie staten opnieuw te tellen. De crowfundactie heeft al 5 miljoen dollar (ongeveer 4,5 miljoen euro) opgeleverd.

Stein zegt geen bewijs te hebben van fraude, maar meldt dat het systeem wel zeer fraudegevoelig is. Wisconsin heeft laten weten in te stemmen met de hertelling.

Jill Stein over petitie hertelling Wisconsin
Jill Stein over petitie hertelling Wisconsin

Michigan

Naast Wisconsin wil Stein ook de stemmen in de staten Pennsylvania en Michigan opnieuw laten tellen.

Trump won in diverse 'battlegroundstates' waar traditioneel Democratisch wordt gestemd met kleine verschillen. In Michigan is zelfs nog geen officiële uitslag. Stein maakt zich over haar eigen kansen weinig illusies, maar zegt dat Amerikanen ''verkiezingen verdienen die we kunnen vertrouwen''.

Meer Amerikanen zijn argwanend over de uitslag, onder meer vanwege diverse hacks. Een artikel van New York Magazine over mogelijke manipulatie van stemcomputers wakkerde de onrust aan. Clinton deed het volgens een aantal wetenschappers opvallend slecht in een aantal districten waar met computers werd gestemd. Bewijs voor fraude is niet geleverd.

Hertellingen

Als de hertellingen in alle drie battlegrounstates doorgaan, kan dat in theorie de uitslag veranderen. In totaal staan 46 kiesmannen op het spel: twintig in Pennsylvania, tien in Wisconsin en zestien in Michigan. Clinton wordt president in het onwaarschijnlijke geval dat zij in alle drie deze staten alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen.