Donald Trump gaat geen verdere actie ondernemen om Hillary Clinton te laten vervolgen voor het gebruik van haar privé-mailadres voor geheime informatie.

Dat zegt Kellyanne Conway, de campagneleider van Trump, dinsdag in een interview met CNN.

Vervolging van Clinton vanwege de e-mailaffaire was een campagnebelofte van Trump. In een debat met Clinton naar aanloop van de verkiezingen op 8 november zei Trump dat als hij de verkiezingen zou winnen hij de procureur-generaal zou vragen een speciale aanklager op Clinton te zetten.

"Het is een feit dat de meeste Amerikanen Clinton niet betrouwbaar of eerlijk vinden", zegt Conway. "Maar als Trump haar kan helpen met het herstel, dan is dat misschien iets goeds om te doen."

Privéservers

Clinton gebruikte in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) een privéserver om haar zakelijke e-mails te versturen. Omdat privéservers gevoeliger zijn voor hackers dan overheidsservers, kon de FBI niet garanderen dat informatie niet in handen van buitenlandse overheden is gevallen. 

Hoewel de Democratische presidentskandidaat altijd heeft ontkend geheime informatie te hebben verstuurd of ontvangen, concludeerde de FBI dat dit wel het geval was bij 110 e-mails.

Onvoorzichtig

Ondanks dat Clinton vertrouwelijke informatie verzond of ontving via haar privéserver besloot de dienst niet tot vervolging over te gaan. Wel verweet de FBI haar "extreem onvoorzichtig" handelen. Vlak voor de verkiezingen heropende FBI-directeur James Comey het onderzoek na de ontdekking van mails die nog niet waren onderzocht.

Nog voor de verkiezingen werd bekend dat de FBI Clinton definitief niet ging vervolgen. Tijdens een evenement voor donoren vorige week zou ze Comey de schuld hebben gegeven van haar verlies.

'Trump mag zich niet met e-mailaffaire Clinton bemoeien'
44
'Trump mag zich niet met e-mailaffaire Clinton bemoeien'