Donald Trump wil op zijn eerste dag als president de Verenigde Staten terugtrekken uit de onderhandelingen voor het Trans-Pacifische Partnerschap (TPP).

Dat zei Trump maandag in een video waarin hij zijn acties in zijn eerste honderd dagen als president bekendmaakte.

Trump had tijdens zijn campagne al gezegd af te willen van het vrijhandelsakkoord. Volgens hem zorgt het akkoord voor banenverlies en is het een "ramp" voor Amerika. "In plaats van TPP zullen we eerlijke handelsovereenkomsten sluiten die banen opleveren voor Amerikanen en goed zijn voor de industrieën."

Bij het Trans-Pacifische Partnerschap zijn veel landen betrokken, waaronder Australië, Canada, Japan, Maleisië, Peru en Nieuw-Zeeland. Het verdrag is opgesteld om onder meer de handel, economische groei en innovatie tussen deze landen te verbeteren.

De Japanse president Shinzo Abe zei maandag in een reactie dat het handelsakkoord zonder de VS geen zin heeft. De minister-president van Maleisië laat aan de BBC weten dat hij een voorstander blijft van het handelsverdrag, maar dat Trump het recht heeft om uit de onderhandelingen van het verdrag te stappen.

Onderzoek

Trump wil ook een onderzoek starten naar misbruik van het huidige visumprogramma. Ook wil hij enkele beperkingen voor de productie van energie opheffen, waaronder voor schalieolie, gas en kolen. Voor ieder nieuw voorschrift, wil de aankomende president af van twee eerder gemaakte voorschriften.

Trump wordt op 20 januari 2017 geïnaugureerd.

Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president van de VS
Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president van de VS