De aankomende Amerikaanse president Donald Trump staat open voor een herstel van de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Dat zegt de Russische president Vladimir Poetin zondag op een persconferentie in Lima.

"De aankomende president bevestigde dat hij bereid is de relatie tussen Rusland en de VS te normaliseren", aldus Poetin. "Ik zei hetzelfde tegen hem. We hebben niet besproken waar en wanneer we elkaar ontmoeten."

Poetin had ook warme woorden voor vertrekkend president Barack Obama, die de Peruaanse hoofdstad ook bezocht voor een top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap (APEC). Volgens de Russische leider heeft hij zijn Amerikaanse ambtsgenoot bedankt voor de jarenlange samenwerking. Poetin nodigde Obama uit om Rusland te bezoeken.

De VS en Rusland stonden de afgelopen jaren een aantal keer lijnrecht tegenover elkaar. Zo kwamen zowel de Amerikanen als de EU met strafmaatregelen tegen Moskou na de annexatie van de Krim ten koste van Oekraïne.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten

Top

Obama en Poetin hebben zondag vier minuten met elkaar gesproken op de top van de Aziatisch-Pacifische Economische Gemeenschap. In het korte gesprek in Peru lieten de twee presidenten weten dat het spijtig is dat er geen vooruitgang wordt geboekt bij het oplossen van de crisis in Oekraïne.

Ze lieten weten verder te willen werken aan de uitvoering van het vredesakkoord van Minsk. Daarin is onder meer opgenomen dat rebellen in Oost-Oekraïne en het Oekraïense leger zich aan een staakt-het-vuren moeten houden. Ook zegden ze toe samen te werken aan een oplossing voor de burgeroorlog in Syrië.