'Trump wil post directeur van de inlichtingendiensten afschaffen'

De toekomstig president Donald Trump van de Verenigde Staten wil de kabinetspost Directeur van de Inlichtingendiensten (DNI) waarschijnlijk afschaffen.

Het team voor nationale veiligheid van Trump is de afgelopen dagen bijeengekomen om de plannen te bespreken, meldt The Intercept vrijdag op basis van een adviseur van Trump en een hooggeplaatste oud-inlichtingenofficier.

Donderdag diende DNI James Clapper zijn ontslag in, omdat hij na de tweede termijn van president Barack Obama met pensioen wil gaan. De inlichtingendirecteur vervult een sleutelrol in de Amerikaanse veiligheidspolitiek en adviseert onder anderen de president daarover.

Het team van Trump heeft echter besproken hoe de functie kan worden afgeschaft en op welke manier de taken van de organisatie kunnen worden overgeheveld aan de zestien federale inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

11 september

De functie van directeur werd in 2004 in het leven geroepen door toenmalige president George W. Bush na advies daarover door de commissie die de terreuraanslagen van 11 september 2001 onderzocht.

Bush streefde naar een betere samenwerking tussen de diensten om een einde te maken aan de tekortkomingen die na de aanslagen aan het licht waren gekomen.

James Clapper werd in 2010 aangesteld als directeur. Hij zou niet op de hoogte zijn geweest van de vermeende plannen van het Trump-kamp toen hij zijn ontslag indiende.

Oplossing

De oud-inlichtingenofficier stelt dat de post nooit een goede oplossing is geweest. "Het is naief om te denken dat de Amerikaanse inlichtingen kunnen worden 'gerepareerd'. Je zult nooit alles bij het goede eind hebben."

"Je kunt nooit 100 procent inlichtingen hebben, nooit elk terreurplan stoppen of elke terreurcel infiltreren. Er zullen altijd tekortkomingen zijn", aldus de bron. Het team van Trump verwacht dat de afschaffing een "lang en rommelig" proces zal zijn.

Reorganisatie

Het afschaffen van de directeurspost wordt gezien als een manier om het inlichtingenapparaat te hervormen. Trump zou ook van plan zijn hervormingen in de CIA terug te draaien.

De Republikeinse Mike Pompeo is door het Trump-kamp genomineerd om de CIA te leiden. Het is niet duidelijk of hij ook van mening is dat de hervormingen moeten worden teruggedraaid.

Video: Dit wil Trump gaan doen als president van de VS

Lees meer over:

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.

NUwerk

Tip de redactie