Trump kiest minister van Justitie en andere belangrijke bestuurders

Donald Trump heeft zijn eerste kandidaten voor belangrijke posities gevonden. Oud-generaal Michael Flynn heeft vrijdag de post van nationaal veiligheidsadviseur geaccepteerd.

Senator Jeff Sessions wordt wat Trump betreft minister van justitie.

Afgevaardigde Mike Pompeo, die tot de Republikeinse Tea Party behoort, wordt voorgedragen als baas van inlichtingendienst CIA. Het overgangsteam van de volgende president van de VS bevestigde de namen vrijdag. Alle drie hebben instemmend gereageerd volgens een woordvoerder van Trumps team.

De Senaat mag zich nog uitspreken over de CIA-baas en de minister van Justitie. De invloedrijke nationaal veiligheidsadviseur wordt door de president zelf uitgekozen, daar heeft het Congres geen rol in.

Angst voor moslims

Michael Flynn, die de post gaat vervullen, is officieel een Democraat. Tijdens de verkiezingscampagne koos hij echter de kant van Trump. Tussen 2012 en 2014 was hij hoofd van de militaire inlichtingendienst. Daarna ontpopte hij zich als een steeds groter criticus van Obama.

Flynn pleitte onder meer voor samenwerking met Rusland in Syrië. Met een tweet maakte hij begin dit jaar duidelijk dat hij net als Trump bedreigingen ziet in de islam. "Angst voor moslims is rationeel", stelde hij.

Tegen Obamacare

Mike Pompeo (53) zit namens Kansas in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij is tegen Obamacare en abortus en is lid van de National Rifle Association, de lobby van wapenbezitters. Ook is Pompeo tegen sluiting van het detentiecentrum voor terreurverdachten in Guantanamo Bay.

De afluisterprogramma's van de inlichtingendienst NSA heeft hij "nuttig en belangrijk" genoemd. Op Twitter heeft Pompeo laten weten dat hij "ernaar uitziet" om het atoomakkoord met Iran terug te draaien.

Racisme

Sessions is al twintig jaar senator namens Alabama. Hij is fel tegen immigratie, zowel illegaal als legaal. Hij beschouwt dat als de voornaamste oorzaken van lage lonen en werkloosheid in de VS. Hij werd "grootste vijand van het pardon voor illegale immigranten" genoemd.

Gedurende zijn loopbaan is Sessions vaak van racisme beschuldigd. Hij is in tegenstelling tot Trump tegenstander van grotere overheidsuitgaven en noemt de Amerikaanse staatsschuld "verlammend".

Experts over winst Trump

Experts over winst Trump
'Trump maakt geen schijn van kans meer op 8 november', schreef NU.nl eerder op basis van experts. Wat zeggen die experts nu?

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace

Overzicht: Bizarre verkiezingsrace
Niet veel mensen zagen verkiezing Trump aankomen: twaalf uur eerder gold Clinton nog als favoriet. Overzicht van roerige nacht.

Dit is Trump van plan

Dit is Trump van plan
Trump is verkozen tot president. In januari betreedt hij het Witte Huis. Dit zijn de plannen van Trump.
Tip de redactie