Stoltenberg heeft vertrouwen in rol VS binnen NAVO na verkiezing Trump

NAVO-chef Stoltenberg heeft vrijdag gezegd dat hij vertrouwen heeft in de leidende rol van de VS binnen de NAVO, ook na de verkiezing van Donald Trump als de nieuwe president van de Verenigde Staten. 

Vrij snel na de verkiezing van Trump had Stoltenberg een oproep gedaan aan Trump om af te zien van het varen van een zelfstandige koers binnen de NAVO. "Het is zowel voor de Verenigde Staten als voor Europa geen optie", zei Stoltenberg. Trump had eerder gezegd dat de NAVO Amerika alleen maar geld en banen kost en zei dat het voor de VS tijd was om zich eerst op zichzelf te richten. 

Stoltenberg zei op zijn beurt dat de NAVO de Verenigde Staten te hulp was geschoten na de terreuraanslagen in 2001 en dat het juist nu belangrijk is dat de VS juist nu een leidende rol inneemt binnen de NAVO. 

Stoltenberg zegt nu dat hij verwacht dat de Verenigde Staten ook onder Trump die leidende rol zal vervullen. Het is onduidelijk waarom Stoltenberg zijn mening over Trump bijgesteld heeft; de twee hebben nog niet met elkaar gesproken. Wel heeft Stoltenberg zijn medewerkers opdracht gegeven om een ontmoeting tussen de twee te organiseren.

Tip de redactie